Mojfaks.hr u Vijesti

Godinu i pol čekanja: Svi se pitaju gdje je zapelo s donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslova

Zakon o obavljanju studentskih poslova čeka se preko godinu i pol dana, a na njega najviše ipak čekaju izvanredni studenti jer će njime po prvi put dobiti mogućnost rada preko student-servisa na vlastiti ugovor. Međutim, zakona već preko godinu i pol nema.

10. kolovoza 2018 11:32
Godinu i pol čekanja: Svi se pitaju gdje je zapelo s donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslova

Godinu i pol čekanja: Svi se pitaju gdje je zapelo s donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslova Foto: MojFaks

Hrvatski sveučilišni sindikat upozorio je na inertnost sustava zbog koje još nije donesen Zakon o obavljanju studentskih poslova, te je apelirao da Vlada uvrsti taj dugo očekivani zakon na dnevni red sjednice Hrvatskoga sabora 15. rujna i tom konkretnom mjerom zaustavi iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti, piše Lider.

Izvor: scvz.unizg.hr

Predsjednica Hrvatskoga sveučilišnog sindikata, Vlatka Vukelić, podsjetila je u priopćenju upućenu u četvrtak javnosti kako je taj sindikat s radošću pozdravio donošenje zakona kojim se regulira studentski rad jer donosi brojne pozitivne novine, od kojih su neke od najvažnijih porast minimalne satnice i stjecanje prava na rad preko Studentskoga centra (SC) i za izvanredne studente, prenosi Lider.

Zbog sporosti sustava brojnim je izvanrednim studentima izmaknula prilika za ljetni posao


Vukelić je podsjetila da je prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova prošao javnu raspravu u studenome i prosincu prošle godine, ali prvo čitanje u Hrvatskome saboru tek 19. lipnja ove godine, a nakon toga je vraćen u Ministarstvo znanosti i obrazovanja na doradu za drugo čitanje u Saboru. Zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima izmaknula je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora, istaknuto je u priopćenju.

Izvor: MojFaks

"Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mladež dobije zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa?", pitanje je koje je postavio Hrvatski sveučilišni sindikat i ocijenio kako je to, što je trebalo biti formalnost, u proceduralnome smislu traje već više od godinu i pol dana.


...Gdje je zakon o studentskom radu? Studenti čekaju godinu dana, a odgovor MZO-a je: \'budite strpljivi\'...


Mnogi hrvatski studenti, istaknuto je, danas studiraju samo zato jer mogu kao studenti i raditi, a razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer ih njihove obitelji ne mogu financirati, a lokalne uprave još ne stipendiraju deficitarna visokoobrazovna zanimanja.

...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


"Svako ograničenje studentskog rada u Hrvatskoj de facto znači još manje upisanih studenata na hrvatska sveučilišta, s dalekosežnim posljedicama na gospodarskome, demografskome i intelektualnome planu.", smatra Hrvatskom sveučilišni sindikat.

Izvor: MojFaks

Zato nam, zaključili su, ne trebaju "hit paketi mjera" već zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku što Zakon o obavljanju studentskih poslova svakako jest.

Ivana Petrić
izvor: Lider
foto: Shutterstock

Još vijesti