Mojfaks.hr u Vijesti

Češki predsjednik: 'Studenti su paraziti!'

I dok se studenti u Hrvatskoj, ali i mnogim drugim državama bore za pravo na besplatno studiranje, češki predsjednik Vaclav Klaus nazvao je takve zahtjeve apsurdnima te dodao da su oni studenti koji žele besplatno studirati – paraziti.

9. prosinca 2011 12:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Besplatnim studiranjem pretvara se u parazita društva

Vaclav Klaus pojasnio je kako su osnovna i srednja škola u kategoriji javnog dobra te su zato besplatne. Međutim, studiranjem svatko uvećava svoj kapital kao čovjek te sposobnost da se ostvari u društvu. To je, kaže Klaus, investicija u samog sebe koju svatko tko je izabere treba sam za sebe i platiti. Želi li to besplatno, pretvara se u parazita društva.

Da bi malo ublažio svoj kontrverzan istup u Ostravi, oko kojeg se diglo mnogo prašine, Klaus je dodao da nema ništa protiv manjih stipednija koje nudi država niti protiv pomaganja pri otplati studentskih kredita.

Vaclav Klaus zauzima se za uvođenje školarina na češkim fakultetima jer je trenutno stanje u Češkoj takvo da svi studenti, i domaći i strani (koji znaju češki dovoljno da bi pratili predavanja na tom jeziku), imaju besplatno studiranje.

Zasigurno će ova izjava češkog predsjednika biti vjetar u leđa zagovornicima školarina na hrvatskim fakultetima.

N.LJ.J.
 
foto: photoxpress.com



Još vijesti