Mojfaks.hr u Vijesti

Četiri diplome i uskoro doktorat: 'U Hrvatskoj to nitko ne cijeni'

Nevenka Mravlinčić ima četiri diplome, specijalist je košarke i pred doktoratom na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Sve je diplome stekla uz rad.

6. listopada 2015 12:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Maturirala sam 1990. i zaposlila se u ljekarni jer nisam prošla prijamni na zagrebačkom Farmaceutskom fakultetu. Računala sam odraditi staž i pokušati sljedeće godine. No ponovilo se i tako tri puta.

Nastavila sam raditi u ljekarni i 2000. upisala radnu terapiju na Visokoj zdravstvenoj školi. Završila sam je u roku i odmah nakon toga upisala smjer košarke na Kineziološkom fakultetu... Ali paralelno sam studirala i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koji sam također u roku diplomirala
", priča za Jutarnji list Nevenka.

Onda je konačno u Travniku u Bosni i Hercegovini 2011. upisala Farmaceutsko-zdravstveni fakultet. Zašto tamo, pitate se?

"Fakultet je odlično organiziran i prilagođen je ljudima koji rade. Sve što se radilo preko tjedna mogla sam nadoknaditi vikendom. Vikendom radi i referada, profesori su na raspolaganju, mogu se obaviti konzultacije, seminarski radovi, sve. Fakultet je odlično organiziran, nikada nisam imala problema s literaturom. Zanimljivo je da se na Fakultetu nastava održava na hrvatskom, bosanskom i turskom jeziku", priča Nevenka i dodaje da je u Hrvatskoj problem nastaviti obrazovanje ili promijeniti zanimanje ljudima koji su maturirali prije 2010., prije uvođenja državne mature.

"Da bi se upisali na fakultet, oni sada moraju polagati državnu maturu. Tako je samo kod nas, to je čista diskriminacija. Ljudi u svijetu fakultete upisuju i u poznim godinama uz podršku poslodavca, države i društva. To kod nas ne postoji", upozorava Nevenka koja je doktorat na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu sama platila, a sama plaća i sve znanstvene skupove u inozemstvu na koje odlazi predstaviti svoje radove.



"Sve plaćam sama jer Ministarstvo i škola nemaju novca, u školi čak ne mogu dobiti slobodne dane jer se doktorat vodi kao moje privatno usavršavanje. A upisala sam ga kako bih bila uspješnija u svom poslu defektologa. Dok se tako budemo odnosili prema obrazovanju, napretka neće biti", zaključuje Nevenka.

Kad je 2010. diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, posao u ljekarni zamijenila je poslom u školi. Dodaje da je u životu imala veliku sreću jer ni jednog dana nije bila na burzi rada. U školi će, kaže, ostati sigurno još ovu školsku godinu. A onda?

"Ne znam. Za ovih pet godina u školi završila sam farmaciju i dovela doktorat pred kraj... Da, bilo je u školi lijepih trenutaka, ali i mnoštvo razočaranja. Gomila papirologije, mala plaća, nezainteresiranost za usavršavanje djelatnika... A što je najgore, ne vjerujem u neke znatne promjene. I kad pogledate, obrazovanje se u Hrvatskoj ne cijeni i ne isplati. Svoje nikada neću moći naplatiti, ali niti imati priliku pokazati sve što znam. Mislim da ću zbog svega toga posao potražiti u farmaciji, tamo su početničke plaće 8000 kuna", zaključuje Nevenka.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: Freeimages

Još vijesti