Mojfaks.hr u Vijesti

Četiri nova studija na PMF-u: Splitski studenti će od sljedeće godine moći studirati astrofiziku

Prirodoslovno – matematički fakultet u Splitu postaje bogat za nekoliko novih studijskih programa. Jedan od njih je i diplomski studij astrofizike.

20. prosinca 2018 11:16
Četiri nova studija na PMF-u: Splitski studenti će od sljedeće godine moći studirati astrofiziku

Četiri nova studija na PMF-u: Splitski studenti će od sljedeće godine moći studirati astrofiziku Foto: MojFaks

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu (PMF) u sljedećoj će akademskoj godini upisati studente na dva nova diplomska studijska programa - astrofiziku i fiziku elementarnih čestica te na fiziku okoliša, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izvor: pmfst.unist.hr

To je najavljeno u utorak na uvodnoj konferenciji projekta "Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu". Tom je prigodom istaknuto kako će to pridonijeti otvaranju još dvaju novih diplomskih studijskih programa - molekularne biologije te podatkovne znanosti i inženjerstva, a svi će se studijski programi izvoditi na engleskom jeziku, piše Slobodna Dalmacija.

Projekt je financiran sredstvima EU


Kako se ističe u priopćenju sa splitskog Sveučilišta, projekt je 100 posto financiran nepovratnim novcem Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda u iznosu većem od 1,7 milijuna kuna. Projekt je počeo u listopadu potpisivanjem ugovora o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava, a trajat će 36 mjeseci. Prijavitelj projekta je Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, a partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Mediteranski institut za istraživanje života i Oracle Hrvatska d.o.o.

Podsjetivši da je taj fakultet najstarija sastavnica splitskog Sveučilišta, dekan Nikola Koceić-Bilan je rekao kako imaju 73 godine iskustva u obrazovanju mladih ljudi i da nude širok dijapazon studijskih programa u nastavničkim, istraživačkim i inženjerskim smjerovima. Istaknuo je da je fakultet znatno pridonio dobrom rankingu splitskog Sveučilišta, posebice u dijelu znanstvene izvrsnosti. Budući studij astrofizike i fizike elementarnih čestica predstavio je Marko Kovač, ističući da će se studentima omogućiti razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica. Naglasak će biti na razumijevanju eksperimentalne pozadine tih područja te primjene modernih metoda u analizi podataka, kao što su umjetne neuronske mreže, a studenti će se imati priliku uključiti u znanstveno-istraživački rad velikih kolaboracija kao što su CERN, MAGIC, CMS, CTA.

Od sljedeće akademske godine će studenti moći studirati na diplomskom studiju astrofizike... izvor: Pixabay

Darko Koračin govorio o fizici okoliša, ističući da će taj studij razvijati u suradnji s Sveučilištem u Bremenu, a jedan od ciljeva je uspostavljanje meteorološkog laboratorija za eksperimentalni rad na mjerenjima korištenjem suvremenih instrumenata. Na tom studiju će se obrazovati stručnjaci za poslove u područjima znanstvenog razvoja, zaštite okoliša, vremenskih i klimatoloških prognoza te obnovljivih energija. O studiju podatkovne znanosti i inženjerstva Željko Agić je rekao da mu je cilj obrazovati novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom velikih količina raznorodnih podataka, statističkim analizama i vizualizacijama te strojnim učenjem, koji bi se primjenjivali u medicini, ekonomiji, jeziku i analizi složenih mreža.

Projekt "Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu" jedan je od 30 projekata koji se provode u Hrvatskoj u sklopu poziva "Internacionalizacija visokog obrazovanja".

Ivana Petrić
izvor: Slobodna Dalmacija/Hina
foto: pmfst.unist.hr

Još vijesti