Mojfaks.hr u Vijesti

Čudo neviđeno: Ovaj grad više neće financirati političke stranke nego će novac dati studentima

Zamislite ovu situaciju: grad prestane ulagati i financirati političke stranke i okrene se studentima pa tim novima odluči pomagati njima. Zvuči kao paralelni svemir? Možda, ali taj 'svemir' se nalazi u BiH, točnije, u Novom Vakufu.

12. veljače 2019 11:01
Čudo neviđeno: Ovaj grad više neće financirati političke stranke nego će novac dati studentima

Čudo neviđeno: Ovaj grad više neće financirati političke stranke nego će novac dati studentima Foto: MojFaks

Svi redovni studenti iz Donjeg Vakufa koji zadovolje propisane kriterije, trebali bi za ovu akademsku godinu dobiti stipendije zahvaljujući ni manje ni više nego - lokalnim vijećnicima, piše portal 6yka.com Oni su odlučili da proračunskih 25 000 KM (oko skoro 95 000 kuna), umjesto za financiranje političkih stranaka, preusmjere na studentske stipendije, a svoju zamisao trebali bi usvojiti već na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Političari iz Donjeg Vakufa odlučili su pomoći studentima... izvor: visitmycountry.net

Dok politički analitičari ne kriju iznenađenje, uz opasku da bi ovaj humani plan vijećnika iz male bh. općine trebalo velikim slovima zabilježiti u povijest političkog života u BiH, političari iz Donjeg Vakufa poručuju da je njihova odluka sasvim očekivana. Da će zamisao postati stvarnost uvjeren je i Naser Rujanac, predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, koji ističe da bi time studenti, uz predviđenih 80 000 maraka za stipendije (iznos od otprilike 303 000 kuna), trebali dobiti još 25 000 KM.

Smatraju da će sada moći stipendirati baš sve redovne studente koji ispunjavaju kriterije


U izjavi za "Nezavisne" Rujanac ocjenjuje da politički subjekti ne bi trebali biti financirati iz proračuna, te ističe da, tko se želi baviti politikom, treba sam da snosi stranačke troškove, prenosi portal 6yka.

...Džeparac studentima, a besplatne instrukcije srednjoškolcima: Top studente ovog hrvatskog grada stipendira njihov gradonačelnik...


"Na 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf, održanoj u srijedu, jedna od 11 točaka dnevnog reda bilo je financiranje političkih stranaka, koje je redovno svake godine do sada usvajano. Tijekom diskusije donesen je zaključak da se ta točka povuče iz dnevnog reda, a da se sredstva, u iznosu od 25 000 maraka, preusmjere u Fond za stipendiranje studenata. Mi smo prošle godine imali 109 prijava studenata, a sada ćemo po našoj procjeni moći stipendirati sve redovne studente koji se prijave i ispunjavaju kriterije.", kaže Rujanac, koji je i jedan od najmlađih predsjedavajućih lokalnih parlamenata u BiH.

Izvor: Shutterstock/Pixlr

Politička analitičarka Tanja Topić pozitivno je iznenađena ovom viješću, ali smatra da ne treba očekivati da se ovako nešto dogodi i u nekim drugim sredinama, pogotovo većim, gdje su, kako ističe, političke organizacije daleko jače i više fokusirane na vlastite interese, nego na život običnih smrtnika.

autor: MojFaks
izvor: 6yka.com
foto: Darko Ba/MojFaks

Još vijesti