Mojfaks.hr u Vijesti

Daljnje školovanje u struci: Uskoro kreće diplomski studij primaljstva – evo gdje će biti

Prvi korak prema tome da žene imaju uspješne trudnoće jest formiranje kadra koji će s rodiljama raditi. Upravo zato će se osnovati diplomski studij primaljstva i to na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija.

25. ožujka 2019 12:42
Daljnje školovanje u struci: Uskoro kreće diplomski studij primaljstva – evo gdje će biti

Daljnje školovanje u struci: Uskoro kreće diplomski studij primaljstva – evo gdje će biti Foto: MojFaks

"Izazovi i perspektive primaljstva promotreni kroz stečeni stupanj obrazovanja primalja", znanstveni je skup koji je jučer na Fakultetu zdravstvenih studija okupio 40-ak sudionika i predavača iz cijele regije, prenosi Novi list.

Izvor: Pixabay

Poseban naglasak ove je godine stavljen na obrazovanje primalja i vertikalu obrazovanja ove struke, koja u Hrvatskoj, kao ni u zemljama regije izuzev Slovenije, još uvijek nije u cijelosti zaživjela. Skup je bio i prilika da riječki Fakultet zdravstvenih studija najavi upisivanje prve generacije diplomskog studija primaljstva, piše Novi list.

Primaljstvo je postalo jasno regulirana profesija


"Zašto smo pokrenuli diplomski studij primaljstva? Dosad primalje nisu imale osiguranu vertikalu u školovanju. Jedva smo uspjeli dobiti prvostupništvo i primaljama je omogućeno daljnje školovanje u struci koja je regulirana profesija. Međutim, na diplomski studij su se ponovo vraćale u sestrinstvo i da bismo to izbjegli, jer se doista radi o dvije različite profesije, konačno smo u Rijeci uspjeli akreditirati diplomski studij primaljstva za koji vjerujem da će primaljama jako puno značiti.", istaknula je prodekanica Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Daniela Malnar.

Na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci uskoro diplomski studij za \'babice\'... izvor: fzsri.uniri.hr

Kako objašnjava prof. dr. Herman Haller, pročelnik Katedre za primaljstvo i predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, obaveza pokretanja diplomskog studija primaljstva postoji od ulaska Hrvatske u Europsku uniju kada je primaljstvo postalo jasno regulirana profesija.


...Uskoro promocija 1. generacije primalja: Evo što riječke studentice kažu o najljepšem poslu na svijetu...


"Dakle, tu više ne možemo razgovarati o nekim drugim oblicima nadoknade ove struke. Od 2008. godine kod nas postoji prvostupništvo primaljstva koji je nadoknadilo sve one prethodne godine kada studija uopće nije bilo u Hrvatskoj. Sama struka primalje u Europi danas dobiva jednu potpuno drugu dimenziju, počevši od njihovog osamostaljenja i vođenja urednih trudnoća, što je posebice zastupljeno u sjevernim dijelovima Europe. Tu je i nedostatak visokoobrazovanih stručnjaka ginekologa te raspodjele posla na terenu.", napominje Haller. Novi trendovi u primaljstvu, prema njegovim riječima, zahtijevaju i visoko kvalificiran kadar koji može biti premosnica između urednih trudnoća koje se ovako mogu odvojiti od patoloških trudnoća koje se moraju koncentrirati u jednoj struci kao što je ginekologija i opstetricija.

...Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?...


Haller vjeruje da će i primaljstvo u Hrvatskoj doživjeti jednu transformaciju u smjeru prakse koja je niz desetljeća prisutna u skandinavskim zemljama. Međutim, iako visokoobrazovane zdravstveni sustav u Hrvatskoj još uvijek ne prepoznaje primalje, kao ni uostalom medicinske sestre, koje su završile diplomske studije. Zaključuje da će se diplomskim studijem za primalje dobiti određen broj stručnjakinja na tom području koje će moći samostalno raditi, što znači da Hrvatskoj još predstoji osiguravanje zakonske osnove za njihovo funkcioniranje u sustavu.

Izvor: FreePik

"U ovom trenutku Hrvatska nema riješene zakonske, ni druge okvire gdje prvenstveno mislim na Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji bi nam osigurali takve uvjete rada. Drugim riječima, osnivanje diplomskog studija za primalje prvi je korak da bismo dobili kadar, a nakon toga slijede ostali koraci, sve s ciljem kako bi naše žene imale uspješne trudnoće.", kazao je Haller.

Ovo su odlične vijesti za sve studente koji su završavali preddiplomski primaljski studij, ali i za sve žene u Hrvatskoj koje su zbog svih problema u zdravstvu kroz godine u strahu kada je u pitanju porod.

autor: MojFaks
izvor: Novi list
foto: Facebook@Hrvatska komora primalja

Još vijesti