Mojfaks.hr u Vijesti

Danas su se u Saboru dijelili 'šalabahteri' – evo što svaki student može 'naučiti' iz njih

Danas u 15 sati počela je saborska rasprava o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću. Dosad smo mogli vidjeti da ga se premijer Plenković nikako ne želi odreći, a u zraku ostaje visjeti pitanje: hoće li se premijer predomisliti?

9. veljače 2017 16:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ministar obrazovanja Pavo Barišić od početka svog mandata ne prestaje plijeniti pozornost medija i javnosti skandalima na akademskoj i znanstvenoj sceni u koje je umiješan. Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju presudio je kontra Barišiću kad je plagiranje u pitanju, ali bez obzira na to, premijer Plenković ga se ne želi odreći.

Iako su posljednje vijesti govorile o tome da se rasprava ni neće održati, ona je u punom tijeku, a u jutarnjim satima razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Bojanom Glavaševićem ne bi li saznali stav opozicije.

...Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese...


...Šokirani i splitski studenti: S lažnog profila tražili mail adrese da im pošalju nešto važno o ministru Barišiću...


Od njega smo doznali da glasovanje uopće nije trebalo niti biti danas nego samo rasprava i to zato što vladajući nisu organizirali kvorum što im ni nije u interesu. No, kako kaže, tu je i problem to što se HDZ ne može dogovoriti s MOST-om niti s manjinama.


Izvor: Twitter@Građanski odgoj

"Jasno je da će cijela opozicija biti ujedinjena u zahtjevu za smjenom Barišića, a MOST se još uvijek premišlja. Ja bih apelirao i na MOST i na manjine da sagledaju argumente jer radi se o čovjeku koji je dokazani plagijator, tolerira diskriminaciju nacionalnih manjina, djece s posebnim potrebama, revizionist je – razloga za njegovu smjenu je zaista puno. Opozicija će danas tijekom dana sve argumente iznijeti sustavno, temeljito i to je ono što želimo napraviti. Kasnije sve ide na dušu MOST-u i HDZ-u i manjinama što će učiniti s ministrom Barišićem", kazao je Glavašević.

"Šalabahteri" pred Saborom


Jutros su članovi inicijative "Građanski odgoj" ispred Sabora zastupnicima dijelili papire sa "šalabahterima" na kojima se zapravo objašnjava što je to plagijat te naglašava apsurd cijele situacije. Glavašević je također danas dobio svoj "šalabahter" te ga je zalijepio na svoj mikrofon i ostavio jedan na mjestu premijera Plenkovića.

...Danas ministar, a nekad profesor: Što studenti misle o Pavi Barišiću kao predavaču?...


...Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje...


"Danas sam bio prvi saborski zastupnik koji je došao u Sabor, a ljudi iz \'Građanskog odgoja\' su me dočekali ispred pa sam sa zadovoljstvom uzeo dva šalabahtera. Jedan sam zalijepio na svoj mikrofon s kojeg inače govorim tako da bude jasno vidljiv cijelo vrijeme. Drugi šalabahter sam ostavio na mjestu gdje će sjediti naš premijer, dakle da i njemu bude isto tako koristan. Da naš premijer vidi zapravo argumente. Mislim da svima treba dijeliti takve šalabahtere jer se o tome i radi. MOST i HDZ govore o vjerodostojnosti, a ako budu podržali Barišića i da on ostane ministar, šalju jasnu poruku doslovno svakom osnovnoškolcu, srednjoškolcu, studentu, nastavniku i svima koji su na bilo koji način vezani za obrazovni sustav i znanost u RH, da je krađa u redu. Ukrasti ideju je isto kao i ukrasti auto, potpuno isto", naglasio je Glavašević.


Izvor: Twitter@Građanski odgoj


Zastupnik Glavašević je svoj "šalabahter" zalijepio na mikrofon... izvor: Twitter@Bojan Glavašević

Budući da je danas svjetlo dana "ugledala" još jedna afera ministra Barišića (podatak o tome da je i u Njemačkoj prijavljen za plagiranje), čini se da je svima šalabahter zaista potreban kako bi se podsjetili da je plagiranje - nekorektno i etički pogrešno.

Ivana Petrić
foto: Twitter@Građanski odgoj

Još vijesti