Mojfaks.hr u Vijesti

Deficitarna zanimanja u Švedskoj – engleski jezik dovoljan!

'Babice, mesari, instruktori vožnje, kuhari, liječnici... Dođite u Švedsku!', apeliraju iz švedskog Državnog zavoda za migracije.

18. studenog 2014 11:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iz godine u godinu ta država ne može popuniti sva radna mjesta, a deficitarnih je 40-ak zanimanja. Dva puta godišnje državne institucije - Zavod za migracije, Zavod za zapošljavanje te Statistički zavod - analiziraju ponudu i potražnju poslova te objavljuju službenu listu poslova za koje traže radnike. Najnoviji poziv upućen je strancima jer Švedska ne može zadovoljiti potrebu za radnim mjestima. Hrvati u Švedskoj mogu raditi bez posebnih dozvola i pod istim uvjetima kao Šveđani jer je Švedska, za razliku od nekih drugih europskih država, za nas potpuno otvorila tržište rada piše Večernji list.

Trebaju i nastavnike

Švedska nije izbjegla sudbinu drugih zapadnih zemalja - i njima kronično nedostaju medicinari, liječnici i medicinske sestre, zbog stanovništva koje naglo stari. Uz liječnike i medicinske sestre, one bez specijalizacije, kao i one iskusne u operacijskim dvoranama, na hitnom prijemu i na psihijatriji, Švedska poziva i farmaceute, stomatologe, laborante, pedagoge za osobe s posebnim potrebama te psihologe, no treba napomenuti da za neka zanimanja - poput psihologa - treba znati švedski. To vrijedi i za profesore i nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

Za razliku od tih zanimanja, u IT sektoru u kojem se traži desetak specijalizacija, znanje engleskog jezika je više nego dovoljno. Da industrija u Švedskoj funkcionira, pokazuju oglasi za radna mjesta građevinskih inženjera i tehničara, geometara, automehaničara, strojara, upravljača dizalicama i kranovima, brodskih strojara, arhitekata, ali i radnika na gradnji željeznica i putova, rudara, staklorezaca, vodoinstalatera, pekara, limara, soboslikara...

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto:
Izvor: Večernjilist
I.N.

Još vijesti