Mojfaks.hr u Vijesti

Degutantni SMS-ovi: Brucošica iz Srbije profesora prijavila za seksualno uznemiravanje i pokazala kakve joj je poruke slao

Nakon što je 20-godišnja brucošica iz Kragujevca prijavila svog 62-godišnjeg profesora za seksualno uznemiravanje, on je otišao na bolovanje. Poruke koje joj je profesor upućivao pokazala je za javnost, a iz njih je vidljivo da je profesor prekršio etička načela.

14. studenog 2018 14:46
Degutantni SMS-ovi: Brucošica iz Srbije profesora prijavila za seksualno uznemiravanje i pokazala kakve joj je poruke slao

Degutantni SMS-ovi: Brucošica iz Srbije profesora prijavila za seksualno uznemiravanje i pokazala kakve joj je poruke slao Foto: MojFaks

Profesor Filološko-umjetničkog fakulteta u Kragujevcu Ž. Đ. (62) je pod istragom policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal jer je protiv njega studentica prve godine, M. M. (20), podnijela prijavu, jer ju je, kako ona tvrdi, seksualno uznemiravao neprimjerenim porukama. Nakon njene prijave, profesor je otišao na bolovanje, piše Blic. Naime, prema svjedočenju studentice, sve je krenulo još krajem svibnja i početkom lipnja ove godine, tijekom pripremne nastave za upis na fakultet u Kragujevcu.

Izvor: FreePik@sergeycauselove

"On predaje na fakultetu, iz Zemuna je. Dodao me je za prijatelja na Facebooku, a pronašao me je preko pripremne nastave na fakultetu. Ja sam se godinu dana kod njih spremala za smjer Slikarstvo i grafika. On me je našao preko njihovog profila. Onda me je dodao i na Instagramu. Rekla sam mojim profesorima koji su me spremali, ali oni su rekli da je profesionalno da mu odgovorim u vezi radova. Poslala sam mu crteže, rekao je da je rezolucija loša pa da mu ih pošaljem na Viber. Tako je nabavio moj broj. I onda je krenuo s nepristojnim porukama.", počela je studentica priču za Blic.

"Napiši mi kakve gaćice imaš jutros"


Među sablažnjavajućim porukama koje studentica dobila, najupečatljivija su one koje je dobila na dan prijemnog ispita. Kako je Blic imao uvid u poruke, s broja čiji je kontakt spremljen kao spomenuti profesor, M. M. stigla je poruka da u SMS-u napiše boju svojih gaćica. "Jutros sam bez gaćica ili imam crvene čipkaste jer znam da voliš, Ž. Imam bijele pamučne, pošto se pališ na njih... kreativna si, smislit ćeš već nešto", glasi jedna od poruka koju je profesor uputio 20-godišnjoj brucošici.

Profesor je studentici poruke krenuo slati u svibnju... izvor: privatna arhiva/Blic

Studentica je policiji dala dopuštenje za uvid u sve poruke

Studentica tvrdi da su ju pojedini profesori nagovarali da odustane od tužbe...

Roditeljima nije rekla što joj se događa, da ne bi dodatno brinuli, ali je zbog preživljenog stresa potražila pomoć od neuropsihijatra i socijalnog radnika. Dobila je dijagnozu F43, koja je u prijevodu akutna reakcija na stres, a kao terapiju dobila je lijekove za smirenje.

...Skandalozno: Profesor od studentice tražio seks u zamjenu za dobre ocjene...


...Studentica medicine prijavila poznatog hrvatskog kirurga za seksualno uznemiravanje...


"Ja sam morala odgovoriti poruke, on mi je profesor na fakultetu?! On vodi grupu, glavni je za slikanje, i morala sam da ga tako ispoštovati. Mislila sam da će to prestati, ali nije. Pitala sam ga hoće li uživati na odmoru sa svojom ženom i djecom, umjesto da me uznemirava. Ali on je bio naporan. Budila sam se s njegovim porukama, uvečer prije spavanja su stizale. On ima 62 godine, zloupotrebio je svoj položaj.", tvrdi studentica.

Kako dodaje, cijeli slučaj je prijavila je i fakultetu, ali je nitko ni izvještavao o daljnjem tijeku.

"Podnijela sam prijavu protiv njega u utorak 23. listopada. Nitko me nije obavještavao do petka. Prijavila sam šefu katedre i odsjeka. Oni to nisu dobili tri dana. Rekli su mi da je to obična \'prijavica\', ali sam tražila sastanak s dekanom, Zoranom Komadinom. Tražila sam da budem izuzeta s predavanja u ponedjeljak jer nisam željela vidjeti tog profesora. Nisam se pojavila, ali nije ni profesor, dekan je rekao da je on odgodio nastavu. Rečeno mi je da se prijava treba predati Etičkoj komisiji, fakultetu i sveučilištu. U međuvremenu su me pojedini profesori uvjeravali da povučem prijavu, da se \'pomirim s profesorom\' i da pronađem drugo rješenje. Ali ja to nisam htjela, neću šutjeti.", kaže M. M. dodajući da je čula i da nije jedina studentica koja je dobivala poruke od profesora.

Izvor: FreePik@rawpixel.com

M. M. je dala dozvolu policiji potpuni uvid u prepisku iz njenog mobilnog telefona. Kako Blic saznaje iz pouzdanih izvora iz istrage, bit će pregledane poruke koje se stigle na telefon, ali i na Facebook i Instagram, a ako se utvrdi njihova validnost, profesoru prijeti krivična prijava za seksualno uznemiravanje, o čemu će odlučivati i Tužilaštvo.

...Trećina studentica i studenata iz susjedne države doživjela seksualno uznemiravanje od strane zaposlenika fakulteta...


...Već treća prijava, a sankcija nema: Studentica prijavila profesora za seksualno uznemiravanje...


Novinari iz Blica nazvali su dotičnog profesora i pitali ga za optužbe studentice. Kada su se novinari predstavili, imao je opasku o tome da on zna kakvi to novinari njega zovu, ali nije demantirao slanje poruka djevojci koja je 42 godine mlađa od njega te je ujedno njegova studentica. Rekao je da ga nije trebala prijaviti "jer on nije imao ništa s njom". Na pitanje da bar prokomentira poruke koje joj je slao, rekao je: "ovo je uzelo velike razmjere, ne želim davati izjave".

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: FreePik

Još vijesti