Mojfaks.hr u Vijesti

Diploma ipak donosi novac: Osobe sa završenim fakultetom zarađuju više od onih sa SSS

Među Hrvatima se nerijetko mogu čuti rasprave o tome tko zarađuje više: ljudi koji su završili fakultet te sve rjeđe mogu pronaći posao ili osobe sa srednjom stručnom spremom koje s radom počinju ranije, a veliki su izgledi i da će otvoriti vlastiti obrt. No, čini se da je misterij riješen jer odgovor je: fakultetska diploma donosi i veću plaću.

7. srpnja 2017 12:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5 514 kuna, što je za 2% više nego u prethodnom kvartalu, prenosi net.hr. Također, više je ispitanika koji primaju plaću manju od navedenog prosjeka, nego onih čija je plaća viša od prosjeka.


Izvor: Preporod

Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (44% ispod prosjeka), pomoćnim zanimanjima (-40%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-33%). Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, "Turizam i ugostiteljstvo", imaju u prosjeku 21% nižu plaću od prosjeka.

Fakultetska diploma donosi za 51% veću plaću, a muškarci i dalje zarađuju više od žena


U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% višu plaću od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5 784 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5 227 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna neto plaća i muškaraca i žena viša je za 2%, donosi net.hr podatke servisa MojaPlaća.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 109% u odnosu na srednju stručnu spremu.


Izvor: Pixabay

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 71% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 5% višu plaću od prosjeka, ali 28% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Ispitanici sa završenim fakultetskim obrazovanjem I. stupnja, prvostupnici, imaju 2% višu plaću od prosjeka i 17% nižu od ispitanika s visokom stručnom spremom.

Početnici imaju 17% nižu plaću od prosjeka


Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 15% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 5% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 11% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i najniže plaće (24% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici stariji od 35 godina imaju 10% višu plaću od prosječne.


Izvor: vijesti.hr

Cijeli tekst o prosječnim plaćama i visini istih u Hrvatskoj možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: net.hr
foto: MojPosao

Još vijesti