Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Uzimali 300 kuna 'nagrade': Direktor domaće tvrtke pomoću studentskih ugovora prao novac

MojFaks | Vijesti, 06.10.2017.Uzimali 300 kuna 'nagrade': Direktor domaće tvrtke pomoću studentskih ugovora prao novac

Direktor koprivničke firme optužen je da je studentima plaćao za neobavljene poslove te je pritom zarada bila veća od 750 000 kuna jer su studenti novac davali upravo direktoru. Time je oštetio tvrtku za 1,5 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 54-godišnjeg direktora trgovačkog društva u Koprivnici. Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik pet godina, od početka 2011. do kraja 2015. godine, angažirao zaposlenicu tvrtke da pronađe studente kojima bi temeljem ugovora o djelu redovitih studenata isplatili novac, piše ePodravina.

...Potres u Agrokoru osjećaju i mladi: Konzum nekim studentima duguje plaću za travanj...


No novac im je isplaćen za rad koji oni nisu obavili, već su uplaćeni novac podizali i predavali njemu. Slijedom toga, prenosi ePodravina, zaposlenica je pribavila 122 ugovora od 19 studenata za rad preko student servisa u trgovačkom društvu, u koje je po direktorovom nalogu upisivala da je posao po ugovorima uredno obavljen, što nije bilo istina.


Izvor: moj-posao.net

Takvi neistiniti ugovori potom su vraćani studentskim centrima u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu i Rijeci, koji su, ne imajući razloga sumnjati da studenti posao nisu odradili, ispostavili koprivničkoj tvrtki račune koje su platili u ukupnom iznosu većem od 750 000 kuna. Od toga je studentima na ime posla kojeg nisu obavili proslijeđeno preko 640 000 kuna. Taj iznos, umanjen za njihovu nagradu od 300 kuna po ugovoru, studenti su predali okrivljeniku.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


Od toga, oko 150 000 kuna je po nalogu direktora isplaćeno zaposlenicima za prekovremene sate i dio plaće. Na taj iznos nije obračunat ni plaćen porez na dohodak, dok je preostali iznos okrivljenik nepripadno zadržao za sebe. Također se osnovano sumnja da je od siječnja 2011. do kraja 2013. stekao nepripadnu korist na štetu trgovačkog društva jer je s računa društva neosnovano prebacio na svoj tekući račun iznos od preko 700 000 kuna.


Izvor: Antena Zadar

Ukupno je oštetio društvo za gotovo 1,5 milijuna kuna. Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Cijeli članak o ovom slučaju pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: ePodravina
foto: arhiva/MojFaks


ugovoristudentidirektorneobavljeni posloviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se