Mojfaks.hr u Vijesti

Dobre vijesti: Ministrica Blaženka Divjak izvijestila da je osigurano 100 milijuna kuna za studentske prakse

U utorak je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, obavijestila javnost o tome da je za studentske prakse osigurano 100 milijuna kuna. Riječ je o pozivu za dostavu projektnih prijedloga "Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju".

21. studenog 2018 10:53
Dobre vijesti: Ministrica Blaženka Divjak izvijestila da je osigurano 100 milijuna kuna za studentske prakse

Dobre vijesti: Ministrica Blaženka Divjak izvijestila da je osigurano 100 milijuna kuna za studentske prakse Foto: MojFaks

"Poziv na dostavu projektnih prijedloga \'Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju\' novih je stotinu milijuna kuna za relevantno visoko obrazovanje.", istaknula je u utorak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na predstavljanju toga poziva u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Relevantno visoko obrazovanje, podsjetila je ministrica je, uz dualno obrazovanje, regionalne centre kompetentnosti i programske ugovore jedno od tih četiriju glavnih reformskih procesa na kojima radi Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako bi povezivalo obrazovanje s tržištem rada.



Sto milijuna kuna za 30 do 50 projekta za praksu oko četiri tisuće studenata. Divjak je objasnila  da je 85 posto novca financirano iz fondova Europske unije (EU), a 15 posto iz državnoga proračuna posredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Poziv je otvoren u sklopu Operativnoga programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., Obrazovanje i cjeloživotno učenje". Svrha projekta je povećanje zapošljivost studenata tako što će im se omogućiti stjecanje praktičnih vještina za rad i upoznavanje s poslodavcima.

Studentska stručna praksa kao obvezni ili izborni dio studijskoga programa


Kako je rekla Divjak, očekuje se da će financirati između 30 i 50 projekta, minimalni iznos financiranja po projektu je milijun kuna, maksimalni četiri milijuna kuna, a predviđeno trajanje provedbe projekata je od 24 do 36 mjeseci. U sklopu poziva osigurat će se stručna praksa za oko četiri tisuće studenata, minimalan broj studenata za koje je potrebno organizirati stručnu praksu u sklopu svakoga projekta je 50 studenata.

Divjak je napomenula kako suradnja s poslodavcima često preraste u druge projekte kao što su i razvojne tvrtke (startup), te je ocijenila da tu suradnju treba provoditi na sustavan način i jasno utvrditi koje su zadaće poslodavaca, a koje mentora i visokog učilišta te kako će se taj rad kod poslodavca vrednovati za studente.

Izvor: FreePik@katemangostar

Divjak je istaknula da praksa mora biti dio obveznoga ili izbornoga studijskoga programa te istaknula kako se Ministarstvo zauzima da ona bude obvezna. Napomenula je kako bi to konkretno značilo da bi za preddiplomski studijski program koji ima 180 ECTS-a, studentska praksa kao redovni dio studijskoga programa bila uključena s 20 ili više ECTS bodova. Na novinarsko pitanje hoće li stručna studentska praksa biti plaćena, ministrica je odgovorila da plaćanje nije predviđeno, ali da modeli mogu uključivati i plaćanje te prakse.

Sve što je ministrica rekla na predstavljanju spomenutog poziva za studentske prakse pročitajte na službenoj stranici MZO-a.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Blaženka Divjak

Još vijesti