Mojfaks.hr u Vijesti

Dobre vijesti za hrvatske studente u Velikoj Britaniji!

Strani studenti u Velikoj Britaniji nakon što diplomiraju, sada će moći ostati dvije godine i tražiti posao, dok je prije propisani rok bio četiri mjeseca.

13. rujna 2019 15:18
Dobre vijesti za hrvatske studente u Velikoj Britaniji!

Dobre vijesti za hrvatske studente u Velikoj Britaniji! Foto: MojFaks


Ministarstvo obrazovanja Velike Britanije potvrdilo je da će i dalje podupirati upisivanje studenata iz Europske unije na njihova sveučilišta te je time omogućilo svima koji će upisivati studije na jesen 2019. da i dalje imaju jednake beneficije kao i britanski studenti – smanjene školarine i pravo na zajam za pokrivanje školarine. Škotsko Ministarstvo obrazovanja je beneficije EU studentima potvrdilo još u veljači, a isto je ovaj tjedan učinio i Wales, piše Poslovni dnevnik. 

Status hrvatskih studenata


Velika Britanija hrvatske studente tretira kao i britanske, te su do sada imali jednaka prava kao i oni. Tako su svi EU studenti imali pravo na smanjenje školarine, za razliku od studenata koji nisu iz EU, te pravo da dobiju zajam za svoj preddiplomski studij. Godišnje u Britaniji studira oko 450.000 stranih studenata.

"Važan je kulturni i gospodarski doprinos međunarodnih studenata našoj zemlji i sveučilištima. Njihova prisutnost koristi Britaniji. Naša sveučilišta nastoje biti otvorene globalne institucije. Uvođenjem viza nakon diplome osiguravamo da naš prestižni obrazovni sektor nastavi privlačiti najbolje talente iz cijeloga svijeta u globalnu Britaniju", rekao je ministar obrazovanja Gavin Williamson, prenosi Dnevnik.hr

Što sve donose nova pravila?


Prema novim pravilima studenti će moći raditi ili tražiti posao s bilo kakvom razinom vještina, nakon čega se mogu prebaciti na vizu za kvalificirane radnike ako pronađu posao za koji ispunjavaju uvjete. Neće se ograničiti broj studenata koji se mogu prijaviti za vize nakon diplomiranja, a pravila će se  primjenjivati na studente koji sljedeće godine upišu preddiplomski studij ili viši tečaj bilo kojeg smjera na britanskim sveučilištima ili drugim višim obrazovnim ustanovama, piše Dnevnik.hr. 

Nevladina organizacija Migration Watch, koja zagovara smanjenje imigracije, kaže da je to "korak unatrag" koji će dovesti do toga da će strani studenti raditi nisko kvalificirane poslove.

"Vlada samo dolazi s idejama o povećanju imigracije. Naša sveučilišta privlače rekordan broj stranih studenata. Nema potrebe da se vrijednost studentskih viza umanjuje tako što ih se na mala vrata pretvara u dozvole za rad", objavili su na Twitteru, prenosi Dnevnik.hr. 

A.Z.
Izvor: Poslovni dnevnik, Dnevnik.hr
Foto: Pixabay

Još vijesti