Mojfaks.hr u Vijesti

Dobro i jeftino: najpovoljnije destinacije za studiranje u inozemstvu

Planirate odlazak u inozemstvo na razmjenu ili nastavak studija, ali još uvijek niste sasvim sigurni kako odlučiti o destinaciji? Prema portalu topuniversities.com, savršena destinacija trebala bi nuditi odlične studijske programe, kao i zanimljiv i užurban studentski život, a da je istovremeno sve to pristupačno skromnom studentskom budžetu.

10. ožujka 2015 15:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Savršenu kombinaciju svih faktora ne nudi veliki broj destinacija, pa ipak na osnovu troškova školarine i života, moguće je napraviti listu najprivlačnijih, a istovremeno najpristupačnijih destinacija za studiranje u inozemstvu.

Pogledajte koji vam gradovi nude upravo to!

Budimpešta

Mađarska prijestolnica proglašena je najjeftinijom studentskom destinacijom već drugu godinu zaredom na temelju godišnje ankete koju provodi Post Office Travel Money. Budimpešta ponovo osvaja vodeće mjesto zahvaljujući, verovali ili ne, forinti. Pristupačne cijene života u Budimpešti privlače sve veći broj međunarodnih studenata koji za svoj skroman studentski budžet mogu uživati u svim atrakcijama koje ovaj grad nudi.



Mexico City

Mexico City je fascinantan grad koji se može pohvaliti sa čak osam fakulteta koji su svoje mjesto našli na svjetskoj top listi top svjetskih fakulteta i sveučilišta. Studijski programi na ovim sveučilištima su nešto skuplji za strane student i iznose oko 4.000 dolara godišnje, pa ipak se našao na ovoj listi zbog nižih sveukupnih troškova života za studente.

Prag

Poznato je da su troškovi života u Češkoj niži u odnosu na ostale evropske zemlje i da je prijestolnica Prag znatno pristupačnija studentskom budžetu od recimo Pariza ili Londona. Kad je o školarinama za inozemne studente riječ, one iznose 7.000 dolara godišnjeu prosjeku, što nije malo, ali su studentima na raspolaganju brojne stipendije kojima mogu pokriti taj popriličan trošak.



Berlin

Sa sigurnošću možemo reći da je Njemačka jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za studente. Kao što je poznato, u Berlinu kao i u čitavoj zemlji, državni fakulteti usvojili su politiku besplatnih studija ne samo za lokalno stanovništvo, već i za studente iz inozemstva koji dolaze na razmjene ili nastavak studija. Također, troškovi života u Berlinu su znatno niži je još jedan faktor zbog kojih se Berlin nalazi na listi top studentskih destinacija za studije u inozemstvu.

Osaka

Osaka predstavlja pristupačniju opciju u odnosu na Tokio ili Kyoto. To se odnosi ne samo na troškove života, već i na cjene školarina. Na fakultetima koji su rangirani na svjetskoj top listi fakulteta, cijena školarine za međunarodne studente iznosi u prosjeku 5.000 dolara godišnje, što je niže u odnosu na 7.700 dolara u Tokiju i 9.000 dolara u Kyotu.



Beč

Kao i u Njemačkoj, studiji su za studente iz EU besplatni, dok su cijene školarina za studente koji dolaze iz zemalja van EU skromne. Ukoliko odlučite studirati u Beču, školarina će vas koštati svega 500 dolara godišnje. Troškovi života u Beču su nešto skuplji u odnosu na ostale gradove, pa ipak niži od troškova u nekim drugim prijestolnicama.

Taipei

Tajvanska prijestolnica našla se na ovoj listi zahvaljujući relativno niskim cijenama školarina koje u prosjeku iznose 3.800 dolara godišnje, a troškovi života su opisani kao izuzetno povoljni.



Madrid

Španjolska prijestolnica bogata je kulturnim sadržajima, poznata je po kulinarskoj sceni i nudi odlične uvjete za studentski život. Već godinama Madrid nosi titulu drugog najjeftinijeg grada za studente u Europi. Cijena školarina u Madridu u prosjeku iznosi oko 2.000 dolara godišnje.

Šangaj

Ova dinamična, tehnološki napredna i brza-za-život lokacija budi sve veći interes i među studentima diljem svijeta. U ovom gradu živi više od 24 milijuna ljudi, troškovi života su visoki, ali u Šangaju se nalaze neki od najboljih fakulteta na svijetu, pa ćete – ukoliko želite studirate na vrhunskom sveučilištu – morati pristati na nešto višu cijenu troškova.

L.B./izvor: studentskizivot.com
foto: sxc.hu

Još vijesti