Mojfaks.hr u Vijesti

Dobrom idejom do poslovnog uspjeha bez prethodnog studiranja

Zamisli da ti netko ponudi pola milijuna kuna samo da – ne upišeš na faks! Kad malo dublje razmisliš, ima smisla. No, nije riječ samo o radnoj hipotezi. To se zaista dogodilo nekolicini ljudi

1. lipnja 2011 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tip se zove Peter Thiel i jedan je od suvlasnika megauspješnog sustava za online plaćanje PayPal. Uz to, uložio je gomilu para u Facebook još na samom njegovom početku. Sada se pak frajer dosjeti najoriginalnijoj stipendiji ikada. Raspisao je natječaj za talentirane srednjoškolce da iznesu svoje ideje kako promijeniti svijet. 24 najboljih dobilo je po 100,000 dolara uz uvjet da ne upisuju faks, nego se odmah prime posla oko toga kako ih ostvariti.

Index nije nužno potreban za poslovni uspjeh

Prilično dobar deal, jer zapravo pogađa samu bit na koji svijet danas funkcionira. Neka kaže tko što hoće, ali još samo u vrlo usko specijaliziranim domenama poput nuklearne fizike ili medicine, diploma predstavlja uvjet bez kojeg se ne može. U velikoj većini ostalih branši poduzedništva vlada sveto trojstvo kreativnosti, inteligencije i predanosti. Diplome tu znače vrlo malo ili ništa i kako to može posvjedočiti većina ekipe koja je željela upisati jedno, studirala drugo a zapravo radi nešto sasvim treće, vrijeme provedeno na faksu je više manje izgubljeno osim ako niste iskristili sve povlastice studentskog života i partijali, jeli i stanovali jeftino. Što se tiče samog gradiva, eventualo ste napunili glavu stvarima s kojima ne znate zapravo što biste, a i nije je riječ o nešto pretjerno lijepoj građi pa da ekipa pada na pod od ekstaze nakon što im citirate par rečenica iz udžbenika i skripti.



Klinci koji su dobili stipendiju od 100 somova dolara su u većini slučajeva imali ozbiljne akademske perspektive. Jednog je htio Princeton, drugog renomirani koledž Carnegie Mellon. Daleko od toga da se radi o zgubidanima koji su jedva dočekali lovu pa da ne moraju učiti. No, kao što će vam reći svatko tko se predano bavi onim što ga zanima – čovjek uči bolje i više nego što bi mu to omogućila većina fakulteta. Danas je stručno znanje dostupno svakom, ne treba za to imati indeks. Da ne pričamo kako ljudi većinu potrebnog za posao nauče na radnom mjestu, u hodu ili kroz internu edukaciju.

Ono što se ne da naučiti jest ideja, vizija, inspiracija. Oni koji ju imaju akademski curriculum doživljavaju kao kamen oko vrata i da se barem nađe više onih koji su im ga spremni skinuti za malo brdašce keša i poziv da realiziraju svoje snove.


Krešimir Dujmović

foto: sxc.hu

Još vijesti