Mojfaks.hr u Vijesti

Dodatni smještaj: Split dobiva još jedan studentski dom i to na Klisu?

U Splitu se trenutno radi na rekonstrukciji doma Bruno Bušić što je odlična vijest za studente koji su ondje živjeli jer dom nije obnovljen od 1978. No, čini se da će Grad pod Marjanom dobiti još jedan studentski dom jer je potrebno još kapaciteta za studente kojih je iz godine u godinu sve više.

5. prosinca 2018 15:34
Dodatni smještaj: Split dobiva još jedan studentski dom i to na Klisu?

Dodatni smještaj: Split dobiva još jedan studentski dom i to na Klisu? Foto: MojFaks

Radovi na rekonstrukciji Studentskog doma Bruno Bušić idu predviđenom dinamikom. On bi u novom ruhu svoja vrata trebao otvoriti za dvije godine. Vrijednost uređenja je 62 milijuna kuna, a za 15 mjeseci trebali bi biti završeni građevinski radovi nakon čega slijedi uređenje prostora. S nestrpljenjem se čeka realizacija ovog projekta koji će u Splitu osigurati smještaj za 465, a s drugim domovima ukupno 1 300 studenata, piše Splitski dnevnik.

Studentski dom Bruno Bušić trenutno je u rekonstrukciji... izvor: scst.unist.hr

Nakon rekonstrukcije dom će imati 174 sobe od čega 4 jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Cijene novouređenog doma za sada se neće povećavati već će biti na razini doma Franje Tuđman, oko 800 kuna, a ubuduće će biti dogovorena od strane Sveučilišta, prenosi Splitski dnevnik.

Novi dom bit će na Klisu?


Ipak, jasno je da dodatni smještaj neće zadovoljiti potrebe splitskih studenata, jer se broj prijavljenih već godinama kreće između 1 800 i 2 000 kandidata. Zato će mnoge veseliti da dobro napreduju pregovori za Željeznički dom koji bi se također trebao urediti kao dio studentskog smještaja.

...Umjesto sobe - deblji račun: Zbog obnavljanja doma splitski studenti dobili veću subvenciju...


"Kada će se početi s uređenjem ovih prostora to ovisi o pregovorima. Oni su započeli i za sada sve dobro ide. Pregovori se vrše s glavnim čovjekom HŽ Infrastrukture, a imamo i podršku od strane ministarstva državne imovine koja je također dijelom vlasnik ovih prostora", kazao je za Splitski dnevnik ravnatelj Studentskog centra Petar Smajić, ali i dodao kako bi se uređenjem i ovog prostora dobilo ukupno 1 600 do 1 700 kreveta, što bi bilo dosta blizu broja zahtjeva studenata za smještajem.


...Ima mjesta za turiste i rodijake, ali ne za studente: Splitski kolege ogorčeni jer za njih tijekom ljeta nema mjesta u domu...


Postoji i mogućnost gradnje dodatnih smještajnih kapaciteta u Klisu. Za sada su riješeni imovinsko pravni odnosi, to jest Klis je Sveučilištu darovao jednu općinsku parcelu, ali kada će započeti gradnja na tom prostoru još uvijek se ne zna. Tamo bi se trebao osigurati smještaj i za gostujuće profesore, ali ovaj projekt je u dugoročnim planovima.

Izvor: Pixabay

"U ovom trenutku to nije brzo rješiv problem, a iako postoje neke primjedbe kako je to dosta udaljena lokacija u perspektivi sve je to Split. U moje vrijeme smo svi stajali na Pjaci pa smo se spuštali na Rivu, a danas svoje vrijeme više provodimo u rubnim dijelovima grada. Aglomeracija grada Splita je veliko područje, a za mene koji sam porijeklom iz Mosora sve je to Split.", rekao je kroz smijeh ravnatelj Studentskog centra Petar Smajić.

Cijeli članak o rekonstrukciji starog doma te potencijalnoj gradnji novog pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Splitski dnevnik
foto: scst.unist.hr

Još vijesti