Mojfaks.hr u Vijesti

Doktorat iz stripa: novi studij za sve ljubitelje 'devete umjetnosti'

Ljubitelji stripova imat će priliku upisati doktorski studij iz Tintina – ili bilo kojeg drugog stripovskog lika – uz stručno vodstvo prvog izvanrednog profesora ilustrirane fikcije i stripa na britanskom Sveučilištu u Lancasteru.

26. studenog 2015 14:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Lancasteru objavilo je da će francuski grafičar, kritičar i novelist, ekspert za Tintina, Benoit Peeters, po prvi puta predavati na fakultetu kao sveučilišni profesor. Uloga koju će iskušati sljedeće ljeto podrazumijeva održavanje predavanja o povijesti stripa, kreativnih radionica i mentoriranje doktoranada.

Simon Guy, dekan Odsjeka za umjetnost Sveučilišta u Lancasteru, izjavio je da će ova suradnja otvoriti \'novu dimenziju\' sveučilišta, posebno što se tiče kolegija kreativnog pisanja: "Uz Benoita kao zaposlenika, nadamo se da će se sve više osoba studirati strip i druge vidove crtane fikcije na ozbiljan i akademski način."



Na predavanjima se neće čitati mahga stripovi nego će se raspravljati o tome kako fikcija stripa objedinjuje cijeli niz društvenih, kulturnih, ekonomskih i tehnoloških inovacija.

Tijekom trogodišnjeg programa, dr. Peeters će predavati o stripu i kako ga crtati i pisati: istraživat će ovu temu od početka 19. stoljeća i autora Rodolphea Töpffera pa do suvremenih umjetnika poput  Chrisa Warea i Arta Spiegelmana te britanskoga Alana Moorea, koji je autor kultnog stripa V for Vendetta.

Gostujući profesor, koji je također pisao mnogo i o francuskom filozofu Jacquesu Derridi, vjeruje da je ideja stripa kao \'niske umjetnosti\' zastarjela. Iako su neki stripovi djetinjasti i smiješni, drugi su pak sofisticirani i zreli: "Nove generacije odrastale su na sofisticiranim stripovima koji se mogu smatrati stvarnom formom i umjetnošću. Sve je više pisaca i filmskih redatelja zainteresirano za jezik stripa. Mislim da to možemo istraživati i dalje."

L.B./izvor: Independent
foto: digitaltrends.com

Još vijesti