Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dolaze liječnici nove generacije: Studenti Medicine u Rijeci uče pružati pomoć pod vodom

MojFaks | Vijesti, 08.07.2019.Dolaze liječnici nove generacije: Studenti Medicine u Rijeci uče pružati pomoć pod vodom

Studenti Medicine iz cijeloga svijeta u petak su prvi put zaronili u Rijeci, čime je počeo tečaj ronjenja u sklopu Ljetne škole medicine ronjenja.

U organizaciji Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), studenti iz Kine, Estonije, Izraela, Austrije, Nizozemske, Indonezije, Hong Konga, Singapura i Švedske ovo ljeto će učiti o podvodnoj i hiberbaričnoj medicini koja se sve više koristi u medicini, što potvrđuje i pulmolog u KBC-u Rijeci Igor Barković.


"Ja bi rekao da se možda u dodiplomskom studiju dotičemo nešto malo fiziologije ronjenja, ali s obzirom da smo zemlja koja ima jako puno ronilaca, turizma, kojeg želimo razviijat u ovom smjeru, možda bi trebalo biti i više", zaključuje.


Cilj edukacije nije samo naučiti roniti ili reagirati pravilno kod stanja izazvanih boravkom na velikim dubinama, već je cilj naučiti ih kako tretirati rane od dijabetesa, opeklina, smrzotina, kao i Chronove i drugih bolesti, piše Novi list.


Studenata je 16, a predsjednik CroMSIC-a Frano Marinelli otkrio je za RTL Vijesti zašto je broj relativno malen.


 "Odlučili smo se zadržati na broju 16 kako bi stvarno uzeli najbolje i najzainteresiranije, kako bi to ostalo kvalitetno. I evo, očito su zainteresirani – vidjeli su da se nešto dobro radi ovdje", pojasnio je.P.H.

Izvor: Novi list/ rtl.vijesti.hr

Foto: pixabay
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se