Mojfaks.hr u Vijesti

Donesena konačna odluka o kriterijima za upis na fakultete

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je početkom tjedna konačnu odluku o kriterijima za upis studenata u I. godinu preddiplomskih studija u ak. god. 2013.2014. Najvažnija novost je odobravanje zahtjeva fakulteta da se na državnoj maturi polaže viša razina barem jednog obaveznog predmeta.

23. studenog 2012 09:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Odluku o upisnim kriterijima Senat Sveučilišta u Zagrebu za većinu je svojih sastavnica donio još 30. listopada 2012., s izuzetkom nekoliko fakulteta od kojih je u međuvremenu zatraženo dodatno razmatranje njihovih odluka s obzirom na preporuke Radne skupine za državnu maturu Sveučilišta u Zagrebu, koje je prethodno prihvatio Senat.

Viša razina na barem jednom od obveznih predmeta

U skladu s odlukom Senata o upisnim kriterijima za sljedeću akademsku godinu, na Sveučilištu u Zagrebu u cjelini prevladava zahtjev sastavnica za višom (A) razinom na barem jednom od obveznih predmeta. Tako višu (A) razinu iz hrvatskoga jezika kao upisni kriterij traži 21 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, višu (A) razinu iz matematike 17 sastavnica, a višu (A) razinu iz stranog jezika 13 sastavnica.

Popunjenost fakulteta 93 posto

U okviru upisnih kriterija prag je definiralo 12 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Također, na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu definiran je izborni predmet, a uvjet i bodovanje hrvatskoga jezika na višoj (A) razini uvedeni su na svim nastavničkim studijima. No, bez obzira na činjenicu da je na Zagrebačkom sveučilištu u proteklih nekoliko godina došlo do podizanja upisnih kriterija, prema podacima za npr. ak. god. 2012./2013. vidljivo je da Sveučilište u Zagrebu ima jako dobru popunjenost svoje ukupne upisne kvote i da ona iznosi 93 posto. Ako se pak promatraju kvote za redovite studente, ukupna popunjenost na Sveučilištu u Zagrebu iznosi čak 97 posto.

Na temelju odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu, do određenih je izmjena u upisnim kriterijima na pojedinim studijskim programima, u usporedbi s prethodnom akademskom godinom, došlo na devet sastavnica (Arhitektonski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Hrvatski studiji, Katolički bogoslovni fakultet, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Kineziološki fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Muzička akademija).

Cijeli dokument s upisnim kriterijima možete pronaći ovdje.

Foto: photoxpress.com

Još vijesti