Mojfaks.hr u Vijesti

Drugačije stvari koje trebate probati dok studirate

Sjetite se sebe kao srednjoškolaca, a potom se usporedite sa sobom danas, dakle studentom. Razlika je ogromna. Dok je školarcima često sve, baš sve smiješno te dijele svoje fotografije na društvenim mrežama poput besplatnog graha za praznik rada, studenti su ipak ozbiljnija bića, odrastanje je uzelo maha.

30. listopada 2012 11:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti polako, godinu po godinu ili čak možemo reći, predavanje po predavanje postaju mladi profesionalci ili mladi intelektualci. No, osim učenja, studiranje je prilika za mnoštvo drugih iskustava. Evo što biste svakako trebali isprobati za vrijeme studentskih godina.

Prijavite se za posve slučajne studentske poslove – OK, OK, vi idete na točno određeni faks jer točno znate što želite raditi u životu te se za to pripremate korak po korak. Međutim, iskustva drugih poslova mogu vam kasnije biti od velike pomoći, ako ništa drugo, da sazrite kao osoba te bolje shvatite svijet oko sebe i ljude koji obavljaju takve poslove.

>> Studentski poslovi - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin... 

Otiđite na ludi vikend – ne treba to biti ništa u stilu filma \'Thelma & Lousie\', ali dobro je barem jednom u akademskoj godini uzeti pauzu za ludi vikend – skupiti grupicu prijatelja i odvesti se u neki dalji ili bliži grad u kojem nikada niste bili. Možda vam se sam spomen određenog grada ne čini kao nešto jako zabavno, ali kada ste s dobrim društvom svugdje vam može biti nezaboravno. Osim toga, sjetite se i jednog od savjeta Dalaj Lame – jednom godišnje otiđi u mjesto u kojem nikada nisi bio.



Recite \'da\' neželjenom spoju ili spoju na slijepo – možda ste već studentica na četvrtoj godini, a jedan se brucoš drznuo pozvati vas na spoj. Ili ste student kojeg je jedna štreberica imala hrabrosti pozvati na spoj. Koji god scenarij bio i vama se čini kao da ne želite sudjelovati u njemu – opustite se. Kasnije, kada se budete prisjećali svojih studentskih dana ovakav spoj sigurno će vam biti jedna odlična priča koju ćete s guštom prepričavati.

Otiđite na ispit iako mislite da niste dovoljno spremni – vjerojatno ćete dobiti slabu ocjenu ili ćete pasti, ali može se dogoditi i sasvim pozitivo iskustvo te vas iznenadi ocjena koju dobijete. Život je kolo sreće i ponekad smo doista gore iako se nismo previše trudili. Ako ste, pak pali ili ste dobili lošu ocjenu, ovo vam može postati dodatna motivacija za učenje.

Uđite prvi na usmeni kod strogog profesora – na svakom fakultetu vlada određena fama oko nekih profesora. Te – nema šanse da prođeš prvi puta, te - nema šanse da dobiješ više od trojke, te – ovaj sigurno šalje na komisiju. Ipak, treba znati da je većina ovih priča samo to – priča., svojevrsna urbana legenda. Sjetite se da sreća prati hrabre i dok se drugi naguravaju pred kabinetom profesora vi prvi uđite unutra.

Ne učite subotom navečer – subota navečer je vrijeme za izlaske i zabavu, stoga ju je najbolje iskoristiti baš za to. U protivnom biste se mogli uhvatiti kako razmišljate o izlasku dok je skripta ispred vas što je zapravo uzalud potrošeno vrijeme.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Popis svih fakulteta u Hrvatskoj - ekipa, skripte, forumi
Studentski poslovi - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin... 

Još vijesti