Mojfaks.hr u Vijesti

Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja!

Dok je zagrebačko sveučilište na popisu 1000 najboljih sveučilišta u protekle tri godine zauzimalo poziciju između 501. i 600. mjesta, ove se godine popelo u top 500, zauzevši mjesto između 401. i 500. mjesta, a na cjelokupnom se popisu našlo i splitsko sveučilište.

19. kolovoza 2019 12:24
Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja!

Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja! Foto: MojFaks

Šangajska lista, najpoznatije rangiranje na svijetu koje razvrstava sveučilišta prema njihovom znanstvenom i istraživačkom doprinosu, osim zagrebačkog, ove je godine uvrstilo i Sveučilište u Splitu na poziciju između 701. i 800. mjesta.


Iznenađujući su i podaci da su i dva susjedna Sveučilišta, beogradsko i ljubljansko, pali na popisu u odnosu na prethodne godine. Prije dvije je godine Sveučilište u Beogradu zauzelo poziciju između 201. i 300. mjesta, dok je ove godine na istoj poziciji kao i Zagreb. Sveučilište u Ljubljani se, pak, više ne nalazi na popisu 500 najboljih te je trenutno na poziciji između 501. i 600. mjesta.


Najbolja su američka Sveučilišta


Od prvih 20 Sveučilišta na listi, čak 16 njih dolaze iz Sjedinjenih Američkih država. Harvard je, kao i proteklih 16 godina, zauzeo prvo mjesto na listi, a nakon njega najbolji su Stanford i Cambrigde, piše Jutarnji.


Izvor: The Fire

Massachusetts Institute of Technology (MIT) zauzeo je četvrto mjesto na listi, dok je najboljih pet zaokružilo Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyu.


Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras komentirao je situaciju, istaknuvši kako je ova promjena bilo dugo iščekivana, ali govori kako bi taj plasman bio i bolji da je Vlada uložila više novaca i truda u Sveučilište.


"Zato očekujem od Vlade bolje financiranje u narednom periodu. Od države trebamo potporu, a dogodilo nam se da smo za temeljno financiranje znanosti novac dobili 11 mjeseci prekrasno, a za programske ugovore sedam-osam mjeseci prekasno. S promjenama u Vladi i dolaskom novih ministara nadam se da će doći do većeg razumijevanja i da će Sveučilište u Zagrebu uspjeti kroz projekte povući još više novca iz fondova" komentirao je za Jutarnji.


P.H.

Izvor: Jutarnji

Foto: ilustracija, unizg.hr


Još vijesti