Mojfaks.hr u Vijesti

Eduroam: besplatan internetu u Hrvatskoj, ali i 72 druge svjetske zemlje

Znaš li da kao student imaš besplatan bežični pristup internetu na 284 lokacije diljem Hrvatske, ali i 10 000 lokacija diljem svijeta?

26. svibnja 2015 12:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

eduroam™ (education roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući Srcu i sustavu AAI@EduHr aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam.



Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te na više od 10000 lokacija diljem svijeta (36 europskih zemalja, Kanadi, Austriji, SAD-u, Japanu).

Iako je i prije bio osiguran besplatni internet u visokoobrazovnim ustanovama, ova usluga omogućuje besplatni pristup internetu studentima koji se ne moraju nalaziti na matičnom fakultetu.

Više o usluzi saznajte ovdje ili ovdje.

L.B./izvor: screenshot/eduroam.hr, FAcebook@Vlada RH

Još vijesti