Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Elektrošokovima do boljeg znanja matematike

MojFaks | Vijesti, 24.02.2011.Elektrošokovima do boljeg znanja matematike

Evo praktičnog rješenja za sve koji muku muče sa kubičnim jednadžabama sa 17 nepoznanica i osjećaju se nedovoljno spaljeno. Britanski su neurolozi otrkili da šokovi s blagom strujom poboljšavaju matematičko zaključivanje

15 Oxfordskih volontera sudjelovalo je u eksperimentu koji se ticao strujnih udara i znanja matematike. Dvije stvari koju većina populacije želi izbjeći pod svaku cijenu. Naime, pokazano je da sasvim blaga električna stimulacija moždanih predjela zaduženih za baratanje s brojevima i matematičku inteligenciju djeluje i više nego pozitivno. Ispitanici kojima su isporučeni elektrošokovi jačine jednog miliampera bolje su rješavali zadatake od onih kojima je isporučen placebo. I to kroz nevjerovatno dugo razdoblje – 6 mjeseci.

Električna stimulacija neće nikoga pretvoriti u Einsteina, no pomaže

"Malo je vjerovatno da će eletrična stimulacija nekoga pretvoriti u Einsteina, no definitvno će pomoći nekim ljudima da se laše nose s matematikom", riječi su Cohena Kadosha, jednog voditelja eksperimenta.

Pokusnim studentskim kunićima dano je da nauče nekoliko simbola koji su predstavljali različite numeričke vrijednosti, a potom su im dani matematički problemi temeljeni na tim simbolima. U periodu od šest dana, nekima od studenata je isporučen placebo umjesto stvarne struje i zadatke su u prosjeku rješili lošije.

Nama još jedino ostaje pitanje kada će na faksu uvesti sobu za elektrošokove i je li moguće pustiti struju kroz indeks za popravak prosjeka.    Krešimir Dujmović


elektrostimulacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se