Mojfaks.hr u Vijesti

Stigli na predavanja, a završili u karanteni idućih 14 dana: Još dvoje studenata boravi u samoizolaciji u domovima

Novi ljetni semestar označio je povratak studenata u klupe, ali i dolazak nove genracije Erasmus studenata. Inozemni studenti doputovali su iz Italije na riječko Sveučilište, ali prije nego krenu slušati predavanja, boravit će u samoizolaciji...

3. ožujka 2020 10:24
Stigli na predavanja, a završili u karanteni idućih 14 dana: Još dvoje studenata boravi u samoizolaciji u domovima

Stigli na predavanja, a završili u karanteni idućih 14 dana: Još dvoje studenata boravi u samoizolaciji u domovima Foto: MojFaks

Nakon što je Sveučilište u Rijeci, u jeku korone virusa, odgodilo tradicionalni Welcome day za Erasmus studente prema preporuci Agencije za mobilnost i programe EU, koji se trebao održati 4. ožujka, na riječko je Sveučilište početkom ljetnoga semestra pristiglo 111 novih Erasmus studenata, od čega 6 iz susjedne Italije. Trenutno je na riječkom sveučilištu 9 talijanskih studenata, od čega ih je troje došlo još za vrijeme zimskog semestra te su ostali na nastavi i tijekom ljetnog semestra. 

...Erasmusovci kao prijetnja? Sveučilište otkazalo dobrodošlicu studentima na razmjeni! Upozoravaju i da se ne putuje...


Među pristiglim inozemnim studentima koji su proteklog vikenda doputovali u Rijeku je i studentica iz Milana koja je, u skladu s preporukama HZZJZ-a, stavljena u samoizolaciju u studentskom domu na Turniću. Osim nje, u karanteni je još jedan student, također iz Italije, koji se nalazi u Studentskom naselju Trsat, objavljuje Novi list.
 
Iako se talijanski studenti osjećaju dobro i nemaju nikakvih znakova bolesti, prorektor za znanost i umjetnost riječkog sveučilišta prof. dr. Alen Ružić kaže da je u slučaju studentice koja je u Rijeku stigla jučer, nakon kratkotrajnog boravka u rodnom gradu, kao i kod studenta koji je doputovao jučer, sveučilište postupilo u skladu s mjerama opreza Nacionalnog stožera za zarazne bolesti te će djevojka iduća dva tjedna provesti u izolaciji u studentskim domovima.


Studenti neće prisustvovati nastavi iduća 2 tjedna


"Studentica ne pokazuje nikakve znakove bolesti, nije bila u kontaktu sa zaraženim osobama, no s obzirom na to da dolazi iz zahvaćenog područja, prema preporuci Nacionalnog stožera mora provesti 14 dana u samoizolaciji. Ne ide u zajedničke prostore gdje se okupljaju ostali studenti te neće prisustvovati nastavi, ali će joj se svi nastavni materijali dostavljati putem maila", kaže prorektor za Novi list. Ista je situacija i sa studentom koji se nalazi na Trsatu.

Sveučilište je jučer objavilo preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se strogo pridržava uputa prema kojima postoje tri kategorije studenata na koje treba obratiti pozornost, a riječ je o studentima koji dolaze iz zaraženih područja, studentima koji su bili u kontaktu s oboljelima te studentima koji imaju simptome bolesti.

V.S./Izvor: Novi list
foto: silviarita via Pixabay

Još vijesti