Mojfaks.hr u Vijesti

Etički skandal na Harvardu: snimali studente bez njihovog znanja

Prestižno fakultet Harvard objavio je da je je tijekom proljeća ove godine potajno i na dnevnoj bazi fotografirao više od dvije tisuće studenata s ciljem praćenja sudjelovanja na predavanjima i pohađanja istih. Naravno da je čitav ‘eksperiment’ izazvao osuđivanje profesora i javnosti, a najglasnije su se ipak oglasili studenti.

10. studenog 2014 14:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kamere su bile postavljene u desetak dvorana u kojima predavanja sluša otprilike dvije tisuće studenata. Za istraživanje nisu znali ni profesori ni studenti, što je razlog negodovanja. Ovakav eksperiment i istraživanje dovodi se u pitanje u svjetlu etičkih odrednica: “Istraživanja se smiju provoditi samo uz pristanak osoba koja će u njemu sudjelovati. Profesori svakako mogu profitirati od podataka koji su prikupljeni, no samo zato što postoji tehnologija ne znači da ju se smije zloupotrebljavati. Ako studenti nisu obaviješteni unaprijed, o istraživanju ih se trebalo obavijestiti neposredno nakon snimanja”, objasnio je profesor Harry Lewis, a prenio The Boston Globe.

Kamere su fotografirale po jednu fotografiju svake minute nakon čega je posebni softver brojao prisutne studente i onda, tvrdi glasnogovornik Harvarda, fotografije su brisane. Također tvrdi da se studente i profesore nije obavještavalo kako se time ne bi utjecalo na njihovo ponašanje.

Ovo je vrlo licemjerno od Harvarda s obzirom da su nedavno usvojili prvi kod časti koji prije svega poziva na integritet. Također, nedavno smo obaviješteni da fakultet ulaže dodatne napore u osiguravanje privatnosti studenata i zaposlenih”, objasnio je student Brett Biebelberg.

Predsjednica Harvarda Drew Faust objasnila je da je kritike shvatila vrlo ozbiljno te da će cijeli slučaj dalje istražiti.

L.B./izvor: Boston Globe
foto: Facebook@Harvard

Još vijesti