Mojfaks.hr u Vijesti

Faks poklanja 42.000 kuna za lošiju ocjenu

Na Blackburn Collegeu u britanskom Lancashireu su toliko uvjereni u svoje nastavničke talente da su ponudili 5000 funti svakom studentu koji položi ispit s nižom ocjenom...

18. listopada 2010 16:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Žao mi je kolega, to vam nije za odličan. Evo, uz najbolju volju, mogu vam dati trojku i 42,000 kuna. Je li to u redu ili se možda želite bolje pripremiti pa doći za mjesec dana?" Nekako predmnijevamo kako bi glasio odgovor 99,99 posto hrvatskih studenata. Zašto bi odgovor onih britanskih bio drukčiji nemamo pojma, ali će navedena situacija Blackburn koledžu biti savršeno moguća. Faks nudi svima koji završe curriculum s ocjenom manjom od A novčanu kompenzaciju od 5000 funti.

Osjećaj ponosa i superiornosti među studentima

Profesori su toliko uvjereni u kvalitetu svoje nastave i u motiviranost svojih studenata, da suluda logika čak i ima psihološkog smisla. Naime, stvaraju osjećaj ponosa i superiornosti među studentima te bi nakraju primanje 5000 fundi za lošiju konačnu ocjenu moglo izgledati kao prihvaćanje poraza. Kakogod, prijedlog faksa iz Lancashirea uzbudio je akademsku javnost i počeli su pljuštati komentari kako se stimulacijom lošijih ocjena favorizira lijenost i prosječnost. Tako naprimjer Nick Seaton iz organizacije "Campaign for Real Education" opisuje strategiju kao ludoriju koja ide na teret poreznih obveznika.



U Blackburnu su naprotiv uvjereni kako neće isplatiti niti jednu jedinu kompenzaciju, jerbo njihovi studenti "neće ugroziti svoju budućnost" kratkoročnom novčanom isplatom. Sad, da je u Velikoj Britaniji nemoguće naći dobar posao u struci s ocjenom B, stvar bi kako-tako štimala, no to je malo vjerovatno s obzirom da istovremeno čitamo kako poslodavci sve više gledaju životopis, a sve manje prosjek ocjena.

Još se najuvjerljivijom čini pomisao da je sve jedan odličan PR za vrhunske kriterije nadobudnog faksa, koji je, eto, toliko dobar da ni uz tolike pare ne možeš završiti s nižom ocjenom. K tome, ako ti se i smješi neki "B", profa ti uvijek može pokloniti "A" ne bi li spasio blagajnu.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Izgubila stipendiju nakon uloge u porno filmu
Ukidaju se školarine, uvode se slovne ocjene od A do F
Svakom studentu po jedan laptop?
Kada fakultet postane biznis

Još vijesti