L.B. u Vijesti

Genijalna ideja: Studenti osmislili aplikaciju koja te 'prati kući' noću

Deseci tisuća ljudi diljem svijeta koriste novu mobilnu apliakciju koja im omogućuje da ih prijatelji prate kući noću kad se ne osjećaju najsigurnije na svijetu.

3. rujna 2015 17:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Companion aplikacija, koju je osmislilo petero studenata sa Sveučilišta u Michiganu, omogućuje ti da se povežeš s prijateljima ili članovima obitelji putem telefona koji onda mogu pratiti tvoje kretanje i lokaciju u svakom trenutku, kao i reagirati ukoliko se nađeš u opasnosti.

Zanimljivo je da prijatelji i članovi obitelji od kojih zatražiš 'pratnju' mogu, ali i ne moraju imati instaliranu aplikaciju koja je dostupna kako za iPhone, tako i za Android uređaje.

Korisnik čak može poslati nekoliko zahtjeva prijateljima ili članovima obitelji u slučaju da neka osoba baš u tom trenutku bude zauzeta ili nije uz telefon. Kontaktirane osobe dobit će sms s hyperlinkom koji ih onda spaja na interaktivnu mapu na kojoj mogu vidjeti kretanje osobe koja ih je zamolila da ju 'otprate' kući.

Ukoliko korisnik koji treba 'pratnju' zastrani s puta, padne, netko ga gurne, počne trčati ili mu/joj netko istrgne slušalice iz telefona – aplikacija će prepoznati ove promjene u kretanju i zatražiti potvrdu da je sve OK. Ukoliko korisnik ne pritisne dugme OK na telefonu u roku 15 sekundi, kad će isto pitanje postaviti opet, mobitel će se pretvoriti u osobni alarm koji pušta glasne zvukove koji bi mogli preplašiti nasilnike, a nudi i opciju automatskog pozivanja policije.

U isto vrijeme, aplikacija šalje upozorenje i osobama od kojih ste zatražili 'pratnju' koja onda može pozvati policiju ili nazvati da provjeri je li sve s vama ok.

Aplikaciju koriste žene i muškarci, u SAD-u, ali i izvan njega. Roditelji ju koriste na telefonima svoje djece, a neki čak smatraju da bi im pomogla u slučaju starijih roditelja koji se ponekad izgube.

I iako je aplikacij i dalje besplatna, dizajneri zarađuju na način da se povezuju sa fakultetima i sveučilištima i njihovim službama sigurnosti. Nadaju se da će se povezati sa svakim sveučilištem u zemlji, njihovim službama sigurnosti kao i lokalnim policijskim postajama i službama hitne pomoći.



izvor: Business Insider

Još vijesti