Mojfaks.hr u Vijesti

Godinama ne može naći posao u struci: Zorica je diplomirala kao najbolja u generaciji, a sada radi u kladionici

Nažalost, sve češće možemo čuti da je netko diplomirao s odličnim ocjenama, ali da ne može godinama naći posao u struci. Primjer za to je i djevojka iz Srbije koja je završila medicinski fakultet pa radila godinama u pekari, međutim, jedan takav primjer je i Zorica iz Pala u BiH. Diplomirala je kao najbolja u generaciji, a danas radi u sportskoj kladionici.

7. ožujka 2019 11:35
Godinama ne može naći posao u struci: Zorica je diplomirala kao najbolja u generaciji, a sada radi u kladionici

Godinama ne može naći posao u struci: Zorica je diplomirala kao najbolja u generaciji, a sada radi u kladionici Foto: MojFaks

Zorica Tomić iz Pala, koja je kao najbolji student diplomirala na katedri za geografiju na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, godinama se ne može zaposliti u svojoj struci već radi u sportskoj kladionici, piše portal Srpskainfo.com. Naime, Zorica priča da je 2012. diplomirala na katedri za geografiju s ocjenom 9,78. To je bila najviša prosječna ocjena koju je jedan student uspio ostvariti otkad postoji taj odsjek na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Zorica već sedam godina ne može naći posao iako je bila nagrađivana studentica na diplomskoj promociji... foto/izvor: Marina Đurić/srpskainfo.com/RAS Srbija

Međutim, iako je bila i prvonagrađeni student na diplomskoj promociji, ona već sedam godina radi u sportskoj kladionici jer posao u struci ne može dobiti. Za Srpskainfo Zorica priča da se prijavljivala na razne natječaje za posao, od osnovnog i srednjeg obrazovanja do dva natječaja na fakultetu.

Zorica nije prošla niti na jednom natječaju za posao


"Nisam prošla ni na jednom natječaju, uvijek se nađe ono nešto malo što da prednost nekom drugom kandidatu i to ne samo na tom natječaju na fakultetu, nego inače na svim natječajima za posao na koje sam se prijavljivala.", otkriva Zorica. Dodaje da se na natječajima često, mimo zakona i pravilnika, boduju neke stvari.

Izvor: Shutterstock

Zorica kaže da ima razna iskustva u ovih sedam godina, koliko se bori i pokušava naći posao. Ne zna ni što da očekuju mladi koji se školuju, a koji nemaju visok prosjek ocjena kao što je imala Zorica te kakva je njihova perspektiva. Ističe da joj je tema oko zaposlenja postala jako mučna i bolna.


...Radi na uličnom štandu: Studenticu generacije nitko ne želi zaposliti u struci...


"Tužno je da se učenjem, trudom i odličnim rezultatima u našoj državi ne može ništa postići jer sam se na svojoj koži uvjerila da nema načina da se nađe posao ako uz sav uspjeh nemate neku političku ili rodbinsku podršku.", kaže Zorica.

Podsjeća da su 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i predstavnik Unije studenata potpisali Povelju po kojoj bi najbolji studenti trebali poslije školovanja da dobiti posao na fakultetu. To znači da je Zorica, kao i svi studenti koji su proglašeni za najuspješnije, mimo potrebe za kadrom i bez natječaja trebali ostati raditi na fakultetu. Dodaje da Povelja nije obaveza, ali je svakako preporuka, što bi trebalo biti dovoljno pri zapošljavanju.

Izvor: Shutterstock

Zorica sada radi u jednoj sportskoj kladionici i od te plaće, kao samohrana majka, uzdržava sebe i dijete. Tvrdi da je zadovoljna uvjetima na sadašnjem poslu, ali joj je žao što nema mogućnosti podučavati druge i raditi u struci za što se silno borila i školovala. Dodaje da je za proteklih sedam godina mogla svašta postići budući da je željela doktorirati. Nije joj pružena šansa niti za pripravničkim stažom. Usprkos svim razočarenjima, Zorica kaže da se na posljednjem natječaju za posao opet rodila nada, ali da je ponovo sve palo u vodu. S Univerziteta u Istočnom Sarajevu za Srpskainfo samo kratko poručuju da je u protekloj godini 25 najboljih studenata generacije dobilo ugovore o radu te da je u ovoj godini planirano da još 40-ak najboljih studenata bude izabrano u zvanje asistenta.

...Mlada liječnica o kojoj priča regija: S Medicinskog fakulteta uskočila u bijelu kutu, ali onu pekarsku...


...Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica...


Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Stevo Pašalić, za Srpskainfo ističe da se sjeća Zorice kao marljivog studenta i da mu je žao svakog studenta koji do sada nije našao posao. Dodaje da je nedavno bio raspisan natječaj, ali da još nema službenu informaciju o tome koji kandidat je prošao. Rektor Pašalić kaže da nažalost Zorica nije jedina koja ne radi u struci.

Izvor: Shutterstock

Zoričin primjer zaista nameće pitanje isplati li se učiti i truditi ili je bolje imati "štelu" i ići linijom manjeg otpora.

autor: MojFaks
izvor: srpskainfo.com
foto: screenshot/YouTube@JoomBoos

Još vijesti