Mojfaks.hr u Vijesti

Govor tijela kojim možete upropastiti razgovor za posao

Svi smo nervozni kada idemo na razgovor za posao, to je sasvim normalno. No, neki od nas toliko se unervoze da se počnu neobično ponašati te ostavljati u najmanju ruku čudan, ako ne i sasvim izbezumljen prvi dojam.

29. listopada 2013 21:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ipak, dojam na razgovoru za posao veoma je bitan, stoga treba malo pripaziti na svoje ponašanje. Evo na što se posebno treba paziti kada se radi o ponašanju i govoru tijela.

Govorite previše i prebrzo

Mnogo ljudi počne govoriti bez nekog plana i programa, a riječi kao da same izlaze iz usta. Ovo je jako loše i zbog toga možemo izgledati nepovezani te ostaviti dojam nervozne i živčane osobe. Dobra metoda je da  palcem jedne ruke stisnete dlan druge ruke te se ovako podsjetite da pričate manje, ali i sporije.

Jako gestikulirate

Volite mlatiti rukama oko sebe i to u širokim krugovima. Možda mislite da ste temperamentni i da to ovako pokazujete, ali zapravo ovime pokazujete svoju nervozu. Ne treba ni sjediti na rukama već ih mirno položiti u krilo i to je to. Ako se uhvatite da opet mlatite rukama oko sebe, podsjetite se da ih vratite u krilo. Krilo neka bude kao punjač.



Crvenite se

Crvenjenje je znak neugode i nervoze i također bi ga bilo dobro izbjeći za vrijeme razgovora za posao, ako je ikako moguće. Ponekad to doista nije lako, međutim probajte zamisliti kako se hladite i to bi moglo pomoći. Pokazalo se i da je crvenjenje najintenzivnije kada mislimo što drugi misle o nama, dakle kada smo koncentrirani na sebe u prevelikoj mjeri.

Zamuckujete, spotičete se na vlastite riječi

Zamuckivanje može biti veliki problem te zapetljavanje i spoticanje o vlastite riječi. Poslodavac će ovo razumjeti kao početni znak nervoze, međutim ako se ovako ponašate tijekom cijelog razgovora, neće biti tako blagonaklon. Mnoge se stvari daju vježbati, stoga je odgovore na neka klasična pitanja s intervjua na posao dobro vježbati ranije, primjerice pred ogledalom.

Previše se znojite

Znojenje je kod mnogih problem i obično će vam reći da se ne mogu kontrolirati. To je istina, međutim posljedice se ipak mogu malo smanjiti. Primjerice, ako vam se vide lokvice ispod ruke, svakako nosite majicu na kojoj se one neće primijetiti. Ako vam se znoje dlanovi, prije intervjua ih obrišite maramicom te popijte čašu hladne vode – ona bi trebala smanjiti temperaturu tijela i tako smanjiti znojenje. Dobro je uz sebe uvijek imati maramicu kako bi se obrisao znoj, a pokazalo se da je jako loša ideja brisati oznojene ruke o hlače jer obično ostanu fleke.

Trzanje nogama

Neki, dok sjede, tresu nogama ili samo jednom nogom, a da toga nisu ni svjesni. Ovo može pokazati koliko smo iznutra inervirani i nervozni, što nikako neće ostaviti dobar dojam na poslodavca.

N.LJ.J.

Foto: sxc.hu, photoxpress.com



Još vijesti