Mojfaks.hr u Vijesti

Govor tijela te izdaje: pogreške koje najčešće radimo

Jako mali postotak komunikacije odvija se 'vokalno': najskrivenije, najintimnije i najiskrenije stvar mogu se iščitati iz govora tijela jer riječi mogu lagati, ali podsvjesni govor tijela nikada.

13. studenog 2015 16:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sjediš li češće na predavanju potpuno \'utopljeno\' u stolac ili zadržavaš pravilan položaj kralježnice? Ako se razlijepiš poput žvakaće gume u stolici, odaješ dojam osobe koja se dosađuje ili je spremna igrati igrice, a ne dojam uspješnog i motiviranog studenta.

Vanessa Van Edwards je profesionalna bihevioralna znanstvenica i istraživačica te pokretačica Science of people, digitalnog lobaoratorija koji istražuje ljudsko ponašanje. Osim što zagovara sjedenje u uspravnom stavu, također smatra da moramo promisliti o načinu na koji komuniciramo i upuštamo se u interakciju: puno se toga krije u onome što NE KAŽEMO.

"Najveća zabluda je mišljenje da govor tijela utječe samo na velike trenutke u našim životima", kaže Van Edwards. "No govor tijela ima ogorman pozitivni učinak na našu svakodnevicu i što ga više uključujemo u svakodnevnu interakciju bit će nam lakše iskoristiti ga."

Kad nekoga upoznate prvi put, ta će osoba u samo nekoliko minuta stvoriti mišljenje o vama. Ako se držite pogrbljeno, možda će taj dojam biti puno negativniji no što biste željeli da bude. Upravo zbog toga, Van Edwards savjetuje da stojite i ispravno se držite kad god je to moguće – a posebno na poslu ili u interakciji s profesorima i nadređenima.

Ovo su najčešće greške koje radimo u govoru tijela, a da ih nismo ni svjesni.

Blokiranje.



Nema gore stvari nego kad osoba s kojom mislite da ste ostvarili pozitivan kontakt jednostavno nestane iz vašeg života. Bez upozorenja ili objašnjenja. Ovo je često ponašanje u stresnim situacijama, a Van Edwards ga naziva \'blokiranje\': iako smo fizički prisutni, pokušavamo se zaštiti i podići \'oklop\' oko svojeg tijela. Položaj našeg tijela uvijek otkriva jesmo li defenzivni ili ofenzivni te koliko smo samouvjereni: "Neverbalni znakovi 12 do 13 puta su snažniji od riječi. Ovakvo ponašanje odaje dojam da smo povučeni i rezervirani i da se udaljavamo od konfliktnih situacija."
Kako biste riješili ovaj problem \'blokiranja\' nemojte prekrižiti ruke kad razgovarate s nekime, maknite laptop s nogu i okrenite se osobi s kojom razgovarate. Na taj se način otvarate interakciji, a ne bježite od nje.

Postavljamo pitanja umjesto zahtjeve.

Raspravljanje o ocjeni koja je lošija no što ti misliš da bi trebala biti ili pregovaranje sa šefom oko plaće stresni su trenuci koje treba znati prebroditi. Bitno je zračiti samopouzdanjem, no to je svakako lakše reći nego postići.
Van Edwards kaže da nervozne osobe svoje zahtjeve često preformuliraju u pitanja, što vrijedi najčešće za žene. Umjesto postavljanja pitanja, koristi se izjavnim rečenicama koje će sugovorniku odati dojam snage i moći, a ne plahosti i straha.

Umiri sugovornike efektom \'zrcaljenja\'.



Možda si se kao dijete igrao/la igre oponašanja prijatelja ili članova obitelji. Nije poželjno ponašati se djetinjasto u ozbiljnim okolnostima, ali ovakvo \'zrcaljenje\' može ti pomoći u interakciji s odraslima.
Van Edwards kaže da zrcaljenje koristiš, bez da uopće razmišljaš o tome: "Podsvjesno zrcalimo ponašanje i govor tijela drugih kad smo na spoju s nekime tko nam se sviđa ili kad pokušavamo steći novog ptijatelja jer je to dobar način za povezivanje s novim osobama, ali i osnaživanje starih veza."
Ako ti kolega govori mirnim glasom, ti radi isto, a ako se profesor na ispitu naginje naprijed, kopiraj njegove pokrete.

Žene i muškarci imaju drugačiji govor tijela.

Van Edwards tvrdi da muškarci i žene imaju različit način prilaženja drugima, kad je u pitanju govor tijela. Žene često kimaju glavom tijekom razgovora kako bi dale do znanja da su prisutne i da ih zanima to što im pričate, a muškarci, s druge strane, glavom kimaju samo u znak slaganja s nečime ili nekime. To može biti poprilično zbunjujuće u međusobnom razgovoru.



Različit način pristupanja drugoj osobi.

Žene i muškarci razlikuju se i u načinu na koji pristupaju drugoj osobi. Žene uglavnom vole kad im muškarac pristupa frontalno i ne vole da im se netko prikrada iza leđa ili ih tapše po ramenu. Muškarci pak vole da im se prilazi pod nekim kutem ili sa strane, stoga stani bok uz bok ako želiš prići nekom dečku ili muškarcu.
U romantičnoj situaciji, tvrdi Van Edwards, muškarac koji je zainteresiran za svoju partnericu, zauzet će teritorij oko nje te će na taj način drugima dati do znanja da na neki način, polaže pravo na nju.

L.B./izvor: Elite Daily
foto: Freeimages

Još vijesti