Mojfaks.hr u Vijesti

Popularni 'Hašek' u novom ruhu: novo lice studentskog pomoćnika za provjeru pravopisa

Ako su vam pravopis i gramatika slabe točke, FER-ov 'Hašek' je idealan alat za ispravljanje pogrešaka koje vam se potkradu prilikom pisanja. Jedna od prvih besplatnih internetskih usluga provjere teksta nastala je 1994., a sada je dobila novo ime i ruho.

30. studenog 2016 11:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Može se slobodno reći da Ispravi.me nikada ne spava jer je, baš kao i "Hašek" kojeg dobro znamo, baza koja se neprestano širi i nadopunjuje. To znači da sustav neprestano "uči" nove riječi iz tekstova koji pristignu na obradu i tako olakšava život tisućama studenata i onih nesigurnih u pravopisnu ispravnost onoga što su napisali.

Nikada nije na odmet provjeriti tekst, osobito ako se radi o seminarskom, završnom ili diplomskom radu. Upravo zato je tu spas u vidu Ispravi.me, a osim toga, kroz vlastite greške možemo puno toga naučiti.

Na samom projektu Ispravi.me radilo je više ljudi, a neki od njih su danas umirovljeni profesor FER-a Šandor Dembitz, profesor Gordan Gledec te student diplomskog studija FER-a koji je napravio korisničko sučelje, Ivan Srdić.


foto: screenshot/Facebook@FER

Profesor Gledec kaže da je u posljednjih 10 godina u radu "Hašeka" sudjelovalo dvadesetak studenata koji su radili svoje diplomske i završne radove. Kako je "Hašek" dobar za sve koji nisu sigurni je li nešto pravopisno dobro napisano, ali i za studente.

"Za studente je \'Hašek\' koristan jer im omogućuje da tekst dovedu u stanje koje se od nekoga tko završi dvanaest razreda osnovne i srednje škole očekuje. Posebno se poznavanje jezika i osnovnih jezičnih pravila očekuje od akademskih građana", kaže Gledec.

On smatra da su u manjini studenti koji obraćaju pažnju na pravopisanje, a da ne biste bili u toj većini "neznalica" vrijeme je da isprobate Ispravi.me.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti