Mojfaks.hr u Vijesti

Hiperprodukcija glumaca: 'Ne treba nam pet studija glume.'

U intervjuu za Jutarnji list, kazališni redatelj Bobo Jelčić osvrnuo se i na situaciju hiperprodukcije glumaca u Hrvatskoj. Po njegovom mišljenju, za tako malenu zemlju kao što je Hrvatska "i jedan studij glume je previše"...

24. ožujka 2015 11:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bobo Jelčić poznat je kao prvi hrvatski kazališni redatelj čija je predstava igrala u francuskom nacionalnom kazalištu. ZeKaeM-ov komad "S druge strane", koji je radio u suradnji s Natašom Rajković, uz brojna druga gostovanja, prije tri godine bio je i u Nacionalnom teatru La Colline u Parizu. Sada Jelčićev "Galeb", također u ZeKaeM-ovoj izvedbi, opet bilježi popularnost na europskim pozornicama, gostovao je već na Kunstenfestivaldesartsu u Bruxellesu gdje ga je kritika percipirala kao "fascinantan uvid u fizički i razigran teatar, iznimno duhovit, koji donose izvanserijski glumci", u Modeni i Nitri, a u svibnju putuje na jedan od najvažnijih kazališnih festivala u Europi Wiener Festwochen.

Paralelno s režijama na filmu i u kazalištu, Jelčić je i profesor glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim u Zagrebu, u Hrvatskoj je još četiri studija glume: u Osijeku, Splitu, Rijeci, te privatni u Dubrovniku.

"U jednoj tako maloj zemlji i jedan studij glume je previše. Svi ti glumci neće naći posao u struci. Za struku samu je, s druge strane, odlično da godišnje dobije oko 60 ljudi, odnosno da ima veći prostor za selekciju najboljih. Mislim da će dvije trećine diplomiranih glumaca vrlo brzo nakon Akademije shvatiti da u struci neće zarađivati kruh", zaključuje Bobo Jelčić.

Intervju možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti