Mojfaks.hr u Vijesti

Hit na ruskom sveučilištu – hrvatski jezik

Kalinjingrad je ruski grad i oblast na Baltiku koji pripadaju Rusiji, ali su fizički odvojeni od Rusije, odnosno sa svih strana ih okružuju Poljska i Litva. Riječ je o ruskoj enklavi na Baltičkom moru koja je raspadom Sovjetskog Saveza ostala izvan granica Rusije pa danas opstoji izolirana, okružena državama koje su nekad bile članice Istočnog bloka, a sada su članice EU-a i NATO pakta.

22. studenog 2011 12:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zapanjujuć rezultat - prijavilo se 60 kandidata

E, upravo tu, iako zvuči začuđujuće, postoji veliki interes za učenje hrvatskog jezika. No, krenimo iz početka.

U 18. stoljeću je Imanuel Kant stvarao povijest filozofije upravo u Kalinjingradu. Još se i danas pamti njemački naziv za Kalinjingrad – Koenigsberg. Danas, nekoliko stoljeća poslije, u Kalinjingradu živi Stefano Vlahović, najuspješniji hrvatski poduzetnik u Rusiji. Ondje, naime, ima pogon za preradu pileće hrane iz kojeg snabdijeva cijelo rusko i nekoliko okolnih tržišta. Uz ovo Vlahović pokušava kulturno povezati Rusiju i Hrvatsku.

Naime, na svoj je trošak pronašao profesora hrvatskog koji daje satove hrvatskog jezika na Sveučilištu Imanuela Kanta.  Hrvatsko ministarstvo predložilo je Nikolu Tuteka, Kantovo sveučilište je dalo smještaj i prostore za predavanja, a Vlahović rješava plaću i troškove. Tutek ima 33 godine i dolazi iz Rijeke.



Vlahović i Tutek vjerovali su da će se za tečaj hrvatskog jezika javiti tek nekoliko ljudi, no rezultat je bio zapanjujuć – odmah ih se prijavilo ni više ni manje nego 60 i to većinom studentica. S ponosom se ističe da toliko studenata nema ni na tečaju njemačkog jezika, koji je do sada bio najpopularniji.

Sada ima nekoliko razreda i svi su početnici. Kažu kako im je hrvatski jezik blizak i egzotičan u isto vrijeme. Uz ovo, Tutek radi s i s grupom radnika iz Vlahovićeve tvrtke koji su poželjeli naučiti jezik svoga šefa. Gle čuda – i ondje su zainteresirane mahom žene.

N.LJ.J

foto: photoxpress.com

Još vijesti