Mojfaks.hr u Vijesti

Hoće li Boras to dopustiti? Novinari traže mogućnost praćenja izbora novog rektora

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras nije poznat po dobrom odnosu s medijima, a u posljednje vrijeme niti prema studentima. Izbori za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu održat će se uskoro, a smatrajući da je izbor rektora u interesu javnosti, novinari čak 16 redakcija tražili su od Borasa da dopusti da prate spomenuti izbor.

16. veljače 2018 11:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva, novinari i novinarke 16 medijskih redakcija, zatražili su da im se omogući prisustvo sjednici Senata koja se održava sutra, a na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, kao i da im se omogući prisustvo na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor zagrebačkog Sveučilišta, piše Večernji list.


Izvor: Wikipedia

"U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata", stoji u dopisu novinara proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu. Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić, poručio je kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru.

Večernji list
piše da je zbog toga predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa. No zasad, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata.

Potporu novinarima dalo Hrvatsko novinarsko društvo


Kako prva od te dvije sjednice Senata počinje u petak, a novinarima nije dopušteno njezino praćenje, HND zahtijeva od rektora Borasa, ujedno i jednoga od dvojice kandidata, da novinarima omogući praćenje sjednice, stoji na službenim stranicama Hrvatskog novinarskog društva. HND u potpunosti podržava zahtjev kolegica i kolega za sjednicama otvorenima za javnost, podsjećajući da su ranije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu novinari mogli pratiti.


Izvor: Pixabay

Odustajanje od već dostignutih standarda, pogotovo u trenutku kada traje proces izbora rektora, HND smatra neopravdanim i protivnim obavezi Sveučilišta da njegov rad bude javan. Pravo javnosti da zna osigurava se kroz omogućavanje novinarima da prate sve važne aktivnosti na Sveučilištu. Iz tog razloga HND se priključuje zahtjevu novinara koji prate područje obrazovanja, smatraju u HND-u.

Sljedeći potez je Borasov, a s obzirom na to da je velik broj studenata nezadovoljan njegovom "vladavinom" te priželjkuju da će uskoro rektor biti netko drugi, moguće je da će Boras popustiti zbog pritiska javnosti.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list/HND
foto: screenshot/HRT

Još vijesti