Mojfaks.hr u Vijesti

Hoće li se ovo dogoditi i kod nas? U Srbiji se studenti u domu sada mogu izjasniti kao transrodne osobe

Prilikom liječničkog pregleda prije useljenja u studentski dom, studenti u Srbiji ispunjavaju obrazac. Između ostalog, tamo moraju zaokružiti i spol. Od ove akademske godine, studenti mogu birati između ženskog i muškog spola te opcije 'transrodna osoba'.

28. studenog 2018 12:57
Hoće li se ovo dogoditi i kod nas? U Srbiji se studenti u domu sada mogu izjasniti kao transrodne osobe

Hoće li se ovo dogoditi i kod nas? U Srbiji se studenti u domu sada mogu izjasniti kao transrodne osobe Foto: MojFaks

Obrazac koji treba ispuniti prije liječničkog pregleda za useljenje u studentski dom nisu ništa novo. Kako doznajemo od studenata u Zagrebu, oni moraju ispuniti formular, odnosno upitnik o zdravstvenom stanju studenata. Studentica iz Osijeka rekla nam je da ona nije morala proći tu proceduru pa vjerojatno u svim domovima u Hrvatskoj nije ista situacija.

...\'Priznala mi je u studentskoj sobici\': Tetka djevojke koja je bila u klubu Super Super piše napadaču...


Na tom obrascu treba se zaokružiti i spol, ali u Srbiji se napravio pomak što se toga tiče. Kako piše srpski Telegraf, na Facebook stranici beogradskog Sveučilišta, stoji fotografija spomenutog obrasca i na njoj ne dvije opcije za odabir spola, nego tri! Treća opcija je "transrodna osoba".

Izvor: Facebook@Studenti beogradskih univerziteta/Telegraf

"Lijepo je vidjeti da svake godine sve više državnih institucija prihvaća postojanje transrodnih osoba kao legitimne kategorije", komentirao je netko od studenata.

O tome kakvu će razliku napraviti zaokruživanje opcije "transrodna osoba" nije poznato, ali je definitivno pomak. Bravo za Srbiju!

Ivana Petrić
izvor: Telegraf
foto: Pexels

Još vijesti