Mojfaks.hr u Vijesti

Hoćemo li uvoziti visokoobrazovane iako su mladi s diplomama na burzi?

Na konferenciji “Znanost susreće gospodarstvo” koja se u utorak održala u Zagrebu govorilo se o nekim gorućim problemima hrvatskog ulaganja što u obrazovanje i inovacije, što u gospodarstvo. Glavni su zaključci da ćemo morati “uvoziti visokoobrazovane jer nam sustav nije usklađen s potrebama” te da su “naše tvrtke ulagale 1000 puta više u nekretnine nego u inovacije”.

7. svibnja 2014 15:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tome Antičić, ravnatelji Instituta Ruđer Bošković izjavio je da je “u uspješnim zapadnim zemljama znanost jako blisko povezana s gospodarstvom” što kod nas nije slučaj te da se “znanstvenici ne mogu baviti isključivo fundamentalnim znanostima bez bliske suradnje s gospodarstvom”.

Zamjenik ministra znanosti Saša Zelenika posebno je istaknuo “velik postotak nezaposlenih visokoobrazovanih koji se kreće oko 10 posto ukupnog. Od toga su trećina ekonomisti, dok nam istovremeno nedostaje medicinara, farmaceuta i nekih drugih”. Ljude iz tih zanimanja, unatoč tome što imamo 340.000 nezaposlenih, morat ćemo uvoziti, a po Zeleniki to pokazuje da nam sustav obrazovanja nije usklađen s našim stvarnim potrebama.

Posljedica ove neusklađenosti je, među ostalim, i odljev mozgova, u čemu smo pri vrhu u Europi.

Također je napomenuo da će Kina u narednih nekoliko godina ostvariti brojku od 4,5 milijuna znanstvenika, dakle više nego što imamo stanovnika, dok je u Hrvatskoj znanstvenika oko 10 tisuća".

Više o zaključcima konferencije možete pročitati ovdje.


L.B./izvor: Tportal
foto: sxc.hu

Još vijesti