Mojfaks.hr u Vijesti

Hrvatska je na dnu ljestvice kvalitete visokog obrazovanja

Univesitas 21, međunarodna mreža sveučilišta, napravila je listu kvalitete sustava visokog obrazovanja na kojoj je 48 država. Hrvatska se smjestila na nisko, poražavajuće 44. mjesto! Rangiranje je napravljeno na osnovi procjene povezanosti, znanstvene produkcije, zakonskih uvjeta, resursa. Sami vrh liste predvode Sjedinjene Američke Države, Švedska, Kanada, Finska, Danska, Švicarska i Norveška, dok su na začelje zasjele Hrvatska, Turska, Južnoafrička Republika, Indonezija i Indija.

17. svibnja 2012 11:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Susjedna nam Slovenija je završila na 28. mjestu, a ostale zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu ušle na listu zbog nedostupnosti podataka. Austrija je na visokom 12. mjestu, Italija 30., Bugarska 31., Rumunjska 33., a Mađarska 34. na list kvalitete visokog obrazovanja.

Loši smo u gotovo svim kategorijama

U posebnoj kategoriji okoliša prvo mjesto zauzela je Nizozemska, a iza nje su Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Poljska Australija i Japan. I na ovoj smo listi na začelju kolone, odnosno tri zadnja mjesta su pripala Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj. O čemu se ovdje radi, pitate se? U kategoriji okoliša kao kriterij su uzeti širina izbornih alternativnih oblika višeg obrazovanja, mogućnosti koje su pružene ženama i studentima nižih socio – ekonomskih mogućnosti te uvjetima za razvoj kompetitivnosti te raznovrsnosti institucija.

>> Svjetska nagrada za inovaciju u rukama hrvatskih studenata

U kategoriji povezanosti visokog obrazovanja i društva, ponajprije s industrijom, odnosno gospodarskim sektorom, zauzeli smo slabo 39. mjesto.

Nešto bolje smo rangirani u kategoriji resursa, odnosno zauzeli smo 33. mjesto. Najveće investicije u visoko obrazovanje su u Finskoj, Norveškoj i Danskoj, dok najveće ukupno ulaganje u smislu postotka bruto domaćeg proizvoda imaju Sjedinjene Države i Kanada.

Po produkciji visokoobrazovanih, odnosno broju znanstvenih radova te zaposlivosti visokoobrazovanih također smo nisko, na 40. mjestu. Primjera radi, Slovenija je na 24. mjestu, a najveća je produktivnost u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Finskoj i Danskoj.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Pročitaj još...
Besplatna aplikacija za online usporedbu fakulteta
Što izbjegavati na spojevima dok ste na faksu?
Što studentice dulje studiraju, to rjeđe koriste kondome

Još vijesti