Mojfaks.hr u Vijesti

Hrvatski grad koji mazi svoje studente: Uz stipendije, odlikaši dobivaju i do 2000 kuna jednokratne pomoći

Osim izvrsnih uvjeta stipendiranja i dodatne jednokratne financijske pomoći, ovaj hrvatski grad može se podičiti i podatkom da izdvaja najviše gradskog proračunskog novca upravo za – obrazovanje!

15. prosinca 2017 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U prostorijama gradske uprave Grada Velike Gorice od jutra su se izmjenjivali učenici i studenti koji su dobitnici gradske stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za učenike i 1000 za studente. Trideset i dvije stipendije podijeljene su po učeničkom/studentskom uspjehu, a još 18 po socijalnom statusu. Za deficitarna zanimanja dodijeljeno je 27 stipendija, objavljuje portal Gradonačelnik.hr.

Ugovore o stipendiranju podijelio je gradonačelnik Dražen Barišić uz pomoć dogradonačelnika Krešimira Ačkara, zaželjevši im da što prije završe studiranje kako \'da bi se naša zajednica, naš grad, mogao regenerirati s mladim snagama\'.

...U vrhu po broju stipendija: Znate li koji hrvatski gradovi izdvajaju najviše za svoje studente?...


Grad Velika Gorica inače stipendije dodjeljuje već dvadeset godina, a novost je da su povećali broj stipendija po izvrsnosti, 16 za studente i 16 za srednjoškolce. "Ukupno smo ih dodijelili 50, a radimo na tome da taj broj povećamo i uveli smo jedan dodatni fond koji će pomoći studentima kojima će trebati financijska pomoć za svoj intelektualni rad tijekom godine. Tako će moći dobiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2000 kuna. Kriteriji su zahtjevni, pa će Povjerenstvo odrediti kome će pripasti te pomoći, a studenti će se moći javiti tijekom cijele godine", poručio je dogradonačelnik Krešimir Ačkar.

Uz spomenute dodijeljeno je i posebnih 27 stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se obrazuju u strukovnim školama. Stipendije iznose 500 kuna mjesečno, a ugovore su učenicima uručili dogradonačelnik Ačkar i pročelnik Domagoj Ilečić.

...Prvi u Hrvatskoj: U ovom gradu baš svaki student dobiva stipendiju...


"Svake godine dodjeljujemo i stipendije za deficitarna zanimanja, a ovo je jedna od bitnih stvari uz besplatne udžbenike i radne bilježnice jer želimo ulagati u budućnost, posebno kada nam se javljaju velikogorički obrtnici da imaju problem s pronalaženjem kvalitetne i kompetentne radne snage jer je sve više deficitarnih zanimanja", istaknuo je zamjenik Ačkar.

Inače, po analizama Gradonačelnik.hr-a, upravo je Velika Gorica, od svih gradova, imala najveća izdvajanja za obrazovanje u periodu od 2013.-2015. godine – u prosjeku 31,81 posto ukupnog proračuna. Najveće izdvajanje Velika Gorica za obrazovanje je imala u 2015. godini, čak 39 posto proračuna, kada ju je ovaj portal proglasio apsolutnim rekorderom po visini izdvajanja za obrazovanje, i to zbog ulaganja u dovršenje nove škole i školske dvorane u Novom Čiču.

U samom vrhu Gorica je i u periodu od 2014.-2016., u kojem je s prosječnim izdvajanjem od 25,98 posto proračuna zauzela treće mjesto u Hrvatskoj.

...Mjesta sretnih studenata: Top 10 hrvatskih gradova po ulaganju u obrazovanje...


L.B./izvor: Gradonačelnik.hr
foto: Facebook@Velika Gorica

Još vijesti