Mojfaks.hr u Vijesti

Hrvatski studenti iz BiH moći će volontirati u Hrvatskom saboru

Hrvatski sabor provodi program volontiranja zastupnicima pod nazivom 'Volontiram u Hrvatskom saboru' s ciljem podizanje povjerenja građana u rad demokratskih institucija.

28. veljače 2017 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ciljevi programa volontiranja su unaprijediti komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika te jačati povjerenje građana u najvišu demokratsku instituciju, a u program se mogu uključiti studenti 4. ili 5. godine diplomskog studija s Fakulteta političkih znanosti ili Pravnog fakulteta, stoji na stranicama Hrvatskog sabora, objavljuje Večernji.

Broj studenata koji će biti uključeni u program ovisit će o iskazanom zanimanju saborskih zastupnika. Ovih dana u raspravu o programu i u njegovoj izmjeni uključio se i saborski zastupnik Milijan Brkić koji je pohvalio program, ali i predložio izmjene koje se odnose i na studente, hrvatske državljane, u BiH.

"Pokrenuo sam inicijativu u Hrvatskom saboru da hvalevrijedan program volontiranja studenata, kojim je Hrvatski sabor omogućio studentima 4. ili 5. godine Pravnog fakulteta i/ili Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu volontiranje kod saborskih zastupnika, više ne bude program samo za studente tih fakulteta. Temeljno načelo zabrane diskriminacije volontera i korisnika volontiranja propisano je člankom 9. Zakona o volontiranju kojim je uređeno da je organizator volontiranja dužan postupati prema volonterima u skladu s načelom jednakih mogućnosti za sve. Kako se u Hrvatskom saboru provodi program volontiranja isključivo za studente prethodno navedenih fakulteta, mišljenja sam kako bi program trebalo proširiti na studente svih fakulteta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj poštujući navedene odredbe zakona, ali i načelo jednakih mogućnosti za sve", istaknuo je Brkić.

U daljnjem tekstu naveo je i potrebu volontiranja za hrvatske studente iz BiH i inozemstva kojima bi se trebala omogućiti jednaka šansa da se ravnopravno natječu i volontiraju u ovom programu kao i prilika da se uključuju u program kao i studenti sa svih hrvatskih sveučilišta, fakulteta i veleučilišta.

L.B./izvor: Večernji list BiH
foto: MojFaks

Još vijesti