Mojfaks.hr u Vijesti

I ljeti se zarađuje džeparac: najpopularniji poslovi za studente koji žele raditi

Nije nikakva tajna niti izuzetak da studenti uz studij i rade. Vremena su teška, iz recesije se izlazi puževim korakom, a uz sve siromašnije porezne obveznike (naše roditelje), jedini način da plaćamo troškove studentskog života je da sami zaradimo svoj džeparac.

21. srpnja 2015 12:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već smo pisali o tome kako i koliko rade studenti u Zagrebu, a s obzirom da je sezona počela, na red su došli i splitski studenti. Novinari Slobodne zaputili su se pred splitski Student-servis da provjere koliko su radišni i motivirani studenti u Dalmaciji da tijekom vrućih, ljetnih dana zarade za kruh i paštetu svagdašnju.

Saznali su da su studenti u dobrome položaju jer poslodavci sve više straže baš njih – studentsku radnu snagu. Nešto je jeftinija, ne moraju plaćati ozbiljno mirovinsko, zdravstveno i poreze, a i lakše im je jednostavno ne produljiti ugovor, no to je sad već tema za neki drugi članak. Bitno je da posla ima za one koji žele i imaju vremena raditi.

Pred vratima splitskog Student-servisa ovih su dana veliki redovi. Posla je bilo tijekom cijele godine, no početkom srpnja broj oglasa za zapošljavanje studenata je skočio za dodatnih 20 posto. Uglavnom su u pitanju sezonski poslovi, a kako se ugovori moraju obnavljati svakih mjesec dana, tako ni gužve pred šalterima Studentskog centra na Kampusu ne jenjavaju.

Bruno Vukoja, student nautike na Pomorskom fakultetu baš je došao produžiti ugovor za rad na šanku u restoranu “Brasserie on 7” na Rivi.

"Prezadovoljan sam i poslom i plaćom. Šta plaće, šta manče, skupi se misečno i tisuću eura, a kako navečer uglavnom radim, nemam ih kad ni potrošit, pa čuvam za zimu", kaže Bruno, zadovoljan što mu plaća ne kasni i što u Student-servisu bez puno birokratiziranja rješavaju svu nužnu papirologiju. A bez papira, kaže, ne isplati se raditi jer su inspekcije česte, a kazne visoke.

Osim toga, kako nam kažu u SC-u, oni poslodavci koji zakinu studente za plaće automatski dospiju na crnu listu, šalju im se ovrhe, te ubuduće imaju zabranu angažiranja studenata. No, takvih je, srećom, malo.


Studentski centar Split (Facebook)

Dobra iskustva s radom preko Student-servisa ima i Mislav Čaljkušić, student druge godine Ekonomskog fakulteta, koji konobari na Čiovu, a u pauzama uči. Sve će, kaže, stići, a motivacija mu je - dobra plaća.

Doznajemo kako nije slučajno da smo nabasali na studente Ekonomskog i Pomorskog fakulteta, jer su oni, u skupini od preko 5000 splitskih studenata koji rade preko SC-a, vrlo brojni. Među studentima radnicima ima dosta i studenata FESB-a i Građevine, dok je onih s Medicine i Farmacije najmanje. Oni, čini se, od učenja, nemaju kad raditi...

Marijana Kunac, djelatnica Student- servisa, kaže da muškarci preko ljeta uglavnom konobare i rade na fizičkim poslovima jer su najbolje plaćeni. Po satu se prosječno zaradi oko 20 kuna, a minimalno 18 kuna. Student-servis, naime, propisuje minimalne naknade za pojedine poslove po satu rada, no poslodavcu nitko ne brani platiti studente više od toga.

Dosta je dobro plaćeno i pranje brodova, tako da i to studenti traže. Zaradi se prosječno 250 kuna po brodu. Što se tiče cura, one bi sve najradije radile u “DM-u”, a vrlo često rade i kao hostese, prodavačice, promotorice...

Popis 10 najboljih poslodavaca (s najviše izdanih i obračunatih ugovora):

IPSOS PULS
HT
DM DROGERIE MARKT
KAUFLAND
HNK-SPLIT
HOTEL SPLIT
MCDONALDS
MPG (terenski promotori)
MULLER
H1 TELEKOM


Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook

Još vijesti