Mojfaks.hr u Vijesti

Ide ljeto 35., a još uvijek si kod mame? Mladi Hrvati najkasnije u Europi odlaze od roditelja

U svim članicama Unije žene ranije napuštaju roditeljski dom od muškaraca. U Hrvatskoj se u prosjeku osamostaljuju s 30,4 godine.

16. svibnja 2018 13:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Hrvatskoj gotovo 59% mladih u dobi od 25 do 34 godine živi s roditeljima, po čemu smo rekorderi u Europskoj uniji u kojoj u prosjeku upola manje mladih te dobi (28,5%) živi s roditeljima, piše Večernji list. Pokazuju to podaci Eurostata za 2016. godinu. Teško da je tu samo riječ o tradiciji i komociji mladih, već i o nemogućnosti da se bez posla ili s mizernim plaćama osamostale kao vršnjaci u EU.

...Ove stvari su ti poznate ako još uvijek živiš s roditeljima...


...Pitali smo vas: je li bolje otići u drugi grad na studij ili ostati 'kod kuće'?...


Nakon Hrvatske najviše mladih do 34 godine živi s roditeljima u Slovačkoj (55,5%), Grčkoj (55%), Malti (51,5%) i Italiji (48,9%). Nasuprot tome u skandinavskim zemljama manje od 10% mladih živi s roditeljima. Mladi u prosjeku u EU roditeljski dom napuštaju s 26 godina.


Najranije se osamostaljuju Skandinavci i Luksemburžani, Šveđani u prosjeku s 21 godinom, Danci mjesec kasnije, Luksemburžani u dobi od 21,4 godine, a Finci s 21,9 godina. Mladi na Malti i u Hrvatskoj ostaju najdulje s roditeljima pa se u prosjeku osamostaljuju tek u dobi od 32,2 godine, odnosno 31,9 godina.

...Nema privatnosti, ali je jeftinije: Ispovijesti mladih koji još uvijek žive s roditeljima...


Treba napomenuti da u svakoj državi EU žene ranije napuštaju obiteljski dom od muškaraca, tako Hrvatice odlaze od roditelja u dobi od 30,4 godine, a Hrvati tek u dobi od 33,4 godine.

L.B./izvor: Večernji list




Još vijesti