Mojfaks.hr u Vijesti

Ima dvadeset godina, studira na Oxfordu i govori jedanaest jezika!

On ima dvadeset godina i pohađa Sveučilište Oxford. Ime mu je Alex Rawlings te je pobijedio na natjecanju u kojem se tražila mlada osoba koja govori najviše stranih jezika u Velikoj Britaniji.

28. veljače 2012 10:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Natjecanje je pokrenula izdavačka kuća Harper Collins, a tražili su mlade od 16 do 22 godine koji govore više jezika, sve s ciljem da promoviraju svoje tečajave stranih jezika.

Jezici koje Alex Rawlings govori su engleski, njemački, grčki, španjolski, ruski, nizozemski, afrikaans, francuski, hebrejski, katalonski i talijanski. Njegova je majka dijelom Grkinja i dok je rastao, s njim je pričala na grčkom, francuskom te dakako engleskom. Na fakultetu studira ruski i njemački, a ostale je jezike naučio ili iz potrebe da s ljudima razgovara na njihovom materinjem jeziku dok putuje ili jednostavno zato jer mu se određeni jezik svidio, odnosno lijepo mu je zvučao dok se izgovaraju riječi.

\'Dok sam bio dijete uvijek sam želio govoriti više jezika. Često smo posjećivali maminu obitelj u Grčkoj. Tata je četiri godine radio u Japanu. Uvijek sam bio frustriran što u tim državama ne mogu razgovarati s drugom djecom i razumjeti ih\', otkrio je Rawlings.

Dodao je i da je stekao mnogo prijatelja upravo zahvaljujući činjenici da govori mnogo jezika te ističe kako je učenje novog jezika s vremenom sve lakše.

Usavršiti ruski, pa krenuti na arapski...

Planovi, što se tiče jezika, su mu da usavrši ruski te će studirati u malom ruskom mjestu Yaroslavlu, a nakon toga želi početi učiti arapski.

Ipak, otkriva da, usprkos činjenici što govori toliko jezika, ima jedan koji mu je omiljeni: \'To je grčki. Učio sam ga još od djetinjstva i za mene ima sentimentalnu vrijednost. Imam jaku emocionalnu vezu s Grčkom.\'

Inače, u Velikoj Britaniji nakon 14. godine učenik može birati hoće li ili neće učiti neki strani jezik. Zbog ove relativno nove zakonske regulative u javnim školama tek 38 posto učenika starijih od 14 godina uči tek jedan strani jezik, a samo 1,9 posto uz to i drugi strani jezik. Usporedbe radi, u privatnim školama 99 posto učenika uči jedan ili dva strana jezika te ih većina može pratiti predavanja na njemačkom i francuskom.

Ipak, iako je Alex Rawlings pobijedio na ovom natjecanju za mlade od 16 do 22 godine, ipak nije Britanac koji govori najviše jezika. To je pedesetčetverogodišnji Ray Gillon koji govori čak 18 jezika te ističe da je sve jezike naučio izvan ikakve škole, odnosno kao hobi.

Poslušajte što Alex Rawlings kaže o svojoj vještini u jezicima:



N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Pročitaj još...
Najbolji svjetski gradovi za studiranje 2012. - pogledaj Top 50

Još vijesti