Mojfaks.hr u Vijesti

Studira s 50 tisuća mladih iz cijelog svijeta: Borna u društvu top-studenata biokemije u SAD-u

Sportska stipendija u tenisu donijela je 21-godišnjem Borni Novaku iz Čakovca priliku da se školuje u SAD-u, a zbog izvrsnih ocjena 'ubrao' je i akademsku stipendiju.

31. listopada 2017 11:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Borna Novak iz Čakovca ima tek 21 godinu, a već krupnim koracima ide prema ostvarenju svojih životnih snova. Trenutno je na trećoj godini studija na University of the Sciences USP Philadelphia – smjer biokemija i pripremni studij medicine, gdje ostvaruje iznimne rezultate, baš kao i u tenisu, koji mu je i omogućio školovanje u SAD-u, piše eMeđimurje.


Izvor: eMeđimurje

Štoviše, Borna se nalazi među 10% najboljih studenata svog smjera u cijeloj Americi s najvišim mogućim prosjekom ocjena. Kada pročitate cijelu njegovu priču, bit će vam jasno zašto je sada zadovoljniji nego ikada prije.

Od početka je htio studirati u Americi


Još tijekom školovanja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Borna je donio veliku odluku. Odlučio je svoje daljnje obrazovanje nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je svjestan tamošnje cijene studija i životnih troškova, ali su mu u realizaciji planova pomogli dobri rezultati koje je ostvario kao mladi tenisač, donosi eMeđimurje.

...S FER-a do svemira: Student Luka lansira rakete i radi u svemirskoj industriji...


"Jednostavno se nisam više vidio u hrvatskom sustavu školovanja, tražio sam prostor gdje mogu dokazati i potvrditi svoje mogućnost, gdje uspjeh ne ovisi o pripadnosti nekoj političkoj opciji ili poznatoj obitelji. Znao sam da moji roditelji nemaju tolika financijska sredstva da bi financirali moje školovanje u Americi (jer su to cifre koje po godini dosežu i do 60 000 dolara), ali zato je tenis stvorio priliku. Zahvaljujući tome dobio sam sportsku stipendiju koja pokriva veći dio troškova, a zbog odličnih ocjena dobio sam i akademsku stipendiju pa sam uspio realizirati svoju odluku", prisjetio se Borna za eMeđimurje.


Izvor: Unsplash

Iako nije bilo lako s 19 godina krenuti na novi kontinent, vrlo se brzo prilagodio svom novom domu. Posebno ga se dojmila srdačnost Amerikanaca, kao i sve mogućnosti koje putem otkriva.

Oduševljenje ljudima i Sveučilištem


Kaže da u SAD-u nema smrknutih lica i da je vrlo lijepo kada te stranac pozdravi i pita te kako si. Borna opisuje da ondje nema predrasuda zbog pripadnosti nekom narodu, vjeri, boji kože ili zbog odjeće te da nema apsolutno nikakvih kulturoloških barijera. No, sveučilište ga je ipak najviše oduševilo.


Izvor: eMeđimurje

"Sve je podređeno studentu. USP se nalazi u širem centru Philadelphije unutar University city, uz University of Pennsylvania, Temple, Drexel i slično. Na jednom mjestu je preko 50 000 studenata iz svih krajeva svijeta. Na raspolaganju je više od 200 laboratorija, 60-ak bolnica za kliničko iskustvo, knjižnice, knjižare, muzeji. Nema čega nema", ističe Borna.

S obzirom na to da nakon dvije godine studija već jako dobro može usporediti svoje iskustvo američkog i hrvatskog obrazovnog sustava, istaknuo je razlike, a kao temeljnu ističe posvećenost odabranom predmetu uz neizostavni praktični dio, čime se izbjegava ono što je često u Hrvatskoj – izlazak velikog broja studenata s fakulteta s diplomom u ruci bez realnog znanja potrebnog za posao. Osim toga, kaže da termin "vječni student" ne postoji, kao i to da svi studenti, neovisno o financijskom stanju roditelja, rade sa strane za džeparac.

...Od romskog naselja do američke diplome: Mladi Benjamin razbija sve predrasude i stereotipe...


"Medicina je ogledni je primjerak velike razlike u školovanja. U američkom sustavu školovanja medicina je podijeljena na dva dijela (traje sedam-osam godina, ovisno o izboru smjera u prvom dijelu uz Pre-med). Prve tri-četiri godine, uz studij, obavezno je položiti i predmete iz pre-med programa, kao što su kemija, biologija, biokemija, fizika, psihologija, sociologija, matematika, genetika. Da bi aplicirali na sljedeće četiri godine, uz Pre-med program treba odraditi istraživanja odnosno rad u laboratoriju, volontirati, proći kroz kliničko iskustvo. Za sve se morate pobrinuti sami, nitko vas ne zove na istraživanje ili kliničko iskustvo, šaljete mailove voditeljima labova i liječnicima u bolnicama i tu pokazujete svoju predanost i odlučnost", kaže.


Izvor: Pixabay

Takav trud nikada ne ostaje nezapažen, a Borna napominje da je i za kasniji uspjeh u karijeri izuzetno važno postići što veći prosjek, barem od GPA 3,6 što je ekvivalentno prosjeku 4,6 u hrvatskom sustavu. Također je izuzetno važna preporuka liječnika-mentora. To se postiže ne samo predanim učenjem teorije, nego i odnosom s mentorom, prisustvom u operacijskoj sali, susretima s pacijentima i slično. Sve to rezultira i drugačijim tretmanom liječnika u SAD-u u odnosu na Hrvatsku.

Svoje kliničko iskustvo odrađuje na Hospital of the University of Pennsylvania, gdje se jednako poštuje i liječnika i studenta. Istraživanje na kojem pak on trenutno radi, a koje je nužno za upis na druge četiri godine fakulteta medicine, jest Difference in behavior of full length BRAF i CRAF, BRAF V600E and Heterodimer odnosno istraživanja mutacija koje uzrokuju melanom, karcinom pluća i abdomena.

Proglašen je najboljim studentom sportašem


Uz cjelodnevne boravke na fakultetu i laboratoriju mora uklopiti i svoje treninge tenisa koji igra za svoje Sveučilište. Na završnici sezone 2017. proglašen je najboljim igračem i dobio je titulu najboljeg studenta s GPA 4,0 među sportašima CACC (Central Atlantic Collegiate Conference).

"Poslali su me na testiranje izabranih studenata mog smjera. Svojim rezultatom ušao sam među 10% najboljih studenata biokemije cijele Amerike. Dosad sam svaki semestar završio najvišom ocjenom te istim rezultatom zaslužio mjesto na Dekanovoj listi. Član sam udruženja najboljih studenata Sjeveroistoka Amerike – Alfa Lambda Delta. Trenutno radim na već spomenutom projektu, što smatram velikim uspjehom jer to obično vode doktorandi"
, govori Borna.


Izvor: eMeđimurje

Kako sam kaže, veseli se što je pred njim još 15-ak godina studiranja, a to je period u kojem će dati sve od sebe kako bi ostvario svoje dječačke snove.

Cijeli intervju s ovim nadarenim sportašem i mladim biokemičarem pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: eMeđimurje
foto: ilustracija/Pixabay

Još vijesti