Mojfaks.hr u Vijesti

Ima se, može se! Koliko i na što troše profesori s hrvatskih fakulteta?

Pet od 20 instituta i fakulteta daje više od 500 tisuća kn za reprezentaciju! Imaju i službene kartice i automobile. Neki dekani kupovali su čak kavijar i nakit Swarovski, objavio je Jutarnji list.

6. ožujka 2014 14:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U zemlji koja izdvaja malo novaca za znanost i u kojoj su znanstveni i obrazovni rezultati, kao i uvjeti školovanja za studente, poražavajuće niski – čak 16 od 20 anketiratnih instituta i fakulteta troši više novca na reprezentaciju nego što troše instituti u bogatoj Njemačkoj! A, pet ih troši čak četiri do pet puta više od Nijemaca!

Po troškovima za reprezentaciju odskaču Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Ekonomski fakultet Osijek, Pravni fakultet Zagreb te Ekonomski fakultet Split.

Institut Ruđer Bošković je rekorder po broju službenih kartica. Ima ih čak 15. Svaki pročelnik Zavoda ima po jednu karticu s mjesečnim limitima od 15 do 35 tisuća kuna. Ukupan limit je 350 tisuća kuna. Tim se karticama, tvrde, podmiruju troškovi službenih putovanja, troškovi članarine, preplate na znanstvene časopise i troškovi reprezentacije.

Kada je riječ o službenim putovanjima, tu su rekorderi zagrebački Filozofski i Ekonomski, te Medicinski fakultet. Filozofski je uvjerljivo najrastrošniji s potrošenih 3,7 milijuna kuna na službena putovanja, dok Ekonomski troši 2,5 milijuna kuna, a Medicinski 1,8 milijuna kuna.

Autori članka objavljenog na Jutarnjem na kraju zaključuju: 

- U situaciji kad se iz godine u godinu zbog krize smanjuju budžeti za znanost i visoko obrazovanje, kada popriličan broj studenata plaća školarinu, pojedini čelnici institucija uopće ne vode brigu o štednji. Umjesto da novac troše odgovorno, oni jedu, piju, putuju po svijetu i troše na skupe poklone.

Možda bi mogli taj novac ipak dati siromašnijim studentima kroz stipendije. Ili više financirati znanstvene projekte. Možda bi u tom slučaju i ocjene pojedinih javnih instituta i fakulteta bile bolje, a hrvatska znanost i visoko obrazovanje međunarodno prepoznatljivi.

Članak u cjelosti pročitajte ovdje.


L.B.

Još vijesti