Mojfaks.hr u Vijesti

Imaš diplomu i što sad: savjeti za život u stvarnom i okrutnom svijetu

Napokon je gotovo! Izboriola si se s predavanjima, gomilama seminara i reakcijskih tekstova, a o podcrtavanju riječi u knjigama i skriptama da ne pričamo!

8. prosinca 2015 12:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na kraju avanture studiranja živ/a si i zdrav/a, spremaš se uroniti u stvarni svijet i nitko te u tome ne može spriječiti. Ovo je tvoje vrijeme, počeo/la si pisati novo poglavlje svog života i jedno od najvažnijih pitanja koje si nakon diplome postavljaš je – što sad?

Iako se možda osjećaš izgubljeno i nesigurno, postoji nekoliko stvari koje je poželjno napraviti nakon diplome, ako te već u ponedjeljak ne čeka siguran posao.

Putuj svijetom

Ok, ovo zvuči kao klišej, ali ima li boljeg trenutka od ovog? Svi od najmanjih nogu gledamo dokumentarce i čitamo priče o egzotičnim, predivnim mjestima koja postoje na ovome svijetu, ali nikako da odlučimo napraviti prvi korak kojim započinje i najdulje putovanje. Srednjoškolci i studenti u razvijenim zapadnim zemljama često uzimaju jednu slobodnu godinu tijekom koje proputuju svijet, što nije loša opcija, ako za nju imate dovoljno financija i snalažljivosti. Imaš samo jednu priliku za ovakvu avanturu – dobro je iskoristi.



Živi u nekoj drugoj zemlji, barem neko vrijeme


Mnogo toga možeš naučiti dok živiš u nekoj nepoznatoj zemlji, barem na neko vrijeme. Ne samo da je ovo odličan način da upoznaš nove ljude, mjesta, ali i drugačije svjetonazore, u svoju zemlju vratit ćeš se iskusniji/a i svjesniji/a raznolikosti svijeta u kojem živimo. O samostalnosti i osjećaju odgovornosti da ne govorimo.

Neko vrijeme radi u inozemstvu

Ok, prvi je korak da preseliš u neku drugu zemlju, ali prva sljedeća stvar je pronaći posao jer nekako ćeš morati snositi troškove života. Ovo je odličan način da se upoznaš s drugačijim poslovnim okruženjima i mentalitetima te se naučiš prilagoditi svakoj novoj poslovnoj situaciji. Osim toga, rad u inozemstvu je odličan dodatak tvom životopisu, kao i usavršavanje bilo kojeg stranog jezika.

Proširi krug poznanika i prijatelja

\'Stari\' prijatelji su apsolutni \'must have\' jer ti, između ostaloga, pomažu da ostaneš dobro raspoložen/a i uravnotežen/a osoba, ali važno je sklapati nova poznanstva, nove poveznice među ljudima, upoznavati osobe koje se inače ne bi našle u tvom krugu bliskih prijatelja, a koje ti mogu pomoći u poslovnom smislu. Nikad ne znaš koji će pozitivan efekt neko poznanstvo imati na tvoj život.



Upoznaj stvarni život

Škola nije stvarni život, fakultet također nije stvarni život. Znaš li što jest? Zarađivanje novca, štednja novca, putovanja u solo aranžmanu, kupovina namještaja kojeg onda sastavljaš sam/a. Na prijatelje se možeš osloniti uvijek, ali je bitno da se ne vraćaš roditeljima čim se u životu pojave prvi problemi. Stvarni život zahtijeva od tebe da shvatiš što želiš od života i počneš se u tom smjeru i kretati.

Istraži nove interese i životne strasti

Gledaj serije i filmove koje želiš gledati, slušaj koju god glazbu poželiš i iskušaj se u kojoj god aktivnosti poželiš – ma koliko suluda bila. Budi bolja i hrabrija verzija sebe same/oga tako što ćeš izaći iz zone ugode što je češće moguće, izložiti se neugodnim stvarima i istražiti nešto novo. Ne znaš koje su tvoje mogućnosti dok ih ne istražiš niti koja su ti ograničenja dok ih ne prekršiš.

Na kraju – počni graditi karijeru

Nije li fakultet služio upravo tome? Da se usmjeriš, barem donekle, prema karijeri koju želiš ostvariti? Nisi valjda ni za što potrošio/la sate i sate nad skriptama i knjigama u knjižnici ili u sobi! Sad je dobro vrijeme da odlučiš želiš li nastaviti s obrazovanjem ili se okušati na tržištu rada. Vrijeme je da zakoračiš na prvu stepenicu tvoje karijere i ne osvrneš se nakon toga!

L.B./izvor: College Times
foto: Freeimages

Još vijesti