Mojfaks.hr u Vijesti

In Your Face: 10 puta ga odbili na Harvardu, a danas je milijarder

Jack Ma, osnivač poznate stranice za on-line trgovanje, danas je najbogatiji čovjek u Kini. No, nije mu oduvijek sve išlo tako glatko.

11. rujna 2015 17:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Web stranicu "Alibaba" svakodnevno posjeti 100 milijuna korisnika širom svijeta, a osnivaču ovog on-line dućana, Jacku Mau, priskrbila je mnogo novca.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na više od 20 milijardi dolara, što ga prema Forbesu čini najbogatijim čovjekom u Kini, dok je među najbogatijim milijarderima svijeta na 33. mjestu. No, njegov put do bogatstva bio je trnovit.

Izjavio je da se deset puta prijavljivao na Harvard (svaki put su ga odbili), o osim što nikako nije mogao pronaći posao, odbili su ga i na razgovoru za posao u Kentucky Fried Chicken lancu brze prehrane, čak i u policiji.


foto: Forbes

Kada je 1998. pokrenuo stranicu "Alibaba", u prve tri godine nije imao nikakav profit. Nijedna banka nije htjela surađivati s njime pa je morao osmisliti i pokrenuti novi način plaćanja – danas poznat pod imenom "Alipay".

"Kada sam pokrenuo \'Alipay\', mnogi su mi rekli da je to najgluplja ideja koju sam ikada imao", rekao je on u intervjuu s Charlie Rose.

Danas "Alipay" koristi 800 milijuna osoba.

L.B./izvor: Forbes
foto: Freeimages, Forbes

Još vijesti