Mojfaks.hr u Vijesti

Interes mladih za upise na ICT studije raste: ipak postoji jedan veliki problem

ICT je još uvijek 'muški svijet', ali djevojke su odlučnije i predanije studiranju pa odustaju rjeđe od muških kolega...

28. studenog 2016 15:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), Igor Drvodelić, predstavio je u četvrtak, 24. studenoga 2016. godine, rezultate analize podataka o upisima na ICT i srodne studije (računarstvo, informacijsko-komunikacijske tehnologije, matematika i poslovna informatika) koja se provodi već treću godinu.

Analiza je iznesena u sklopu predstavljanja rezultata inicijative eSkills for Jobs, čiji je jedan od partnera i AZVO.

Analizirani su podaci Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a koje je središnje mjesto prijava na sva visoka učilišta u Hrvatskoj, a prikupljeni su kroz Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta.

..Studentica na \'muškom\' fakultetu: Stereotipi su stvar prošlosti – ovo je naše vrijeme!...


"Kontinuirano raste interes mladih ljudi za upise na ICT studije", istaknuo je Igor Drvodelić. "Udio prijava kandidata na ICT studije od ukupnog broja prijava, iznosio je 9 posto, odnosno ostvareno je 18 118 prijava za upis za neki od tehničko računarskih studija. Što se tiče škola iz kojih dolazi najviše prijava za ICT studije, još uvijek prednjače strukovne škole, dok nešto manje prijava dolazi iz gimnazija. No, trend interesa i jednih i drugih je u uzlaznoj putanji", kazao je.

...Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?...


Dominantno muški svijet


Svijet informatike još uvijek je dominantno muški iako se i ovdje tendencije mijenjaju. Unatoč ovoj statistici koja pokazuje brojčanu nadmoć muških kolega nad kolegicama, djevojke su ipak puno predanije studiju i odustaju u manjem broju od upisanih kolega (što možda nije iznenađujuć podatak ako u obzir uzmemo "zakon velikih brojeva" – više muških kolega dat će i veći broj onih koji odustaju na kraju).


foto: azvo.hr

Bilo kako bilo, svi oni koji razmišljaju o ICT studiju moraju biti spremni na snažnu konkurenciju što se izvrsnosti u matematici tiče. Naime, prosječna ocjena iz matematike kandidata koji se prijavljuju na te studije sve je viša.

...Budućnost obrazovanja: zašto svijetu trebaju mladi stručnjaci \'u obliku slova T\'?...



foto: azvo.hr

Velika stopa odustajanja od studija


Unatoč sve većem interesu, još uvijek je vidljiv problem velikog postotka studenata koji od ICT studija odustaju zbog toga što shvate da su odabrali krivi studij (35%) ili zbog težine studija (21%).

..Domaći stručnjaci predviđaju: ovako će 2025. godine izgledati obrazovanje u Hrvatskoj...


No, ovo nije isključivo "hrvatski problem" jer isti muči i druge zemlje diljem svijeta (primjerice, u Estoniji je slična stopa odustajanja – 33%).


foto: azvo.hr

Zbog toga AZVO savjetuje svim institucijama koje nude ICT studijske programe, ali i svim drugim interesnim skupinama uključenima u popularizaciju tih studija među mladima da rade na rješavanju ovu otegotnu okolnost.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti