Mojfaks.hr u Vijesti

Ispit kod ‘stroge profesorice’ iz dubrovačke srednje škole: ni akademici nisu znali odgovor na ‘kobno’ pitanje

Ana Dalmatin je doktorica znanosti, ima status mentorice i predaje u školi 35 godina. Sebe opisuje kao “samosvojnu i principijelnu osobu koja se donkihotovski bori protiv svake vrste društvenih devijacija”. Svrha i smisao škole po njoj je sustavan i kontinuiran rad te redovito pohađanje nastave. Nastavni plan i program po njenom mišljenju nije prezahtjevan, objavljuje Jutarnji list. Njoj osobno rad u školi s obzirom na status profesora postao je veliko opterećenje. Bavi se znanstvenim radom i jedva čeka da se “oslobodi svih ovih nedaća koje prate prosvjetu”...

27. kolovoza 2014 16:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ispit koji je podijelio prosvjetare i roditelje, uzbunio inspekciju i ponovo otvorio raspravu - moraju li gimnazijalci u Hrvatskoj znati boju Juditina prstena ili boju svjetala na kočiji Filipa Latinovicza - jučer je poništila prosvjetna inspekcija.

Kao jedan od problema u slučaju dubrovačke umjetničke škole s gimnazijskim programom ispostavilo se što za koga (roditelje i nastavnicu) znači elementarno znanje iz hrvatskoga jezika i književnosti.

Za profesoricu Dalmatin elementarno je znanje poznavati nazive pjesama Josipa Pupačića ili poznavanje detalja iz Krležina djela “Povratak Filipa Latinovicza”. Za roditelje elementarno znanje nije i pitanje koje tvrdi da je postavljala učenicima (Dalmatin to negira): koje su boje svjetla na kočiji Filipa Latinovicza.

Nisu ni svi akademici (književni razred) znali detalje iz “Povratka Filipa Latinovicza”. Niti jedan od upitane četvorice akademika nije znao odgovor na postavljeno pitanje. No, akademik Josip Bratulić, filolog, na upit moraju li učenici umjetničke škole znati djela J. Pupačića, odgovara: “Ako oni to ne znaju, nastavnik bi trebao pasti godinu.”

Akademik Viktor Žmegač, koji je “Latinovicza” pročitao barem pet puta, pak procjenjuje da je postavljati detaljna pitanja o Krležinim djelima potpuno besmisleno: “Takva su pitanja suvišna i ne bi smjela utjecati na uspjeh učenika jer djelo treba prosuđivati kao cjelinu, a ne prema detaljima”, smatra akademik Žmegač.

Intervju s profesoricom pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti