Mojfaks.hr u Vijesti

Istražite kome dajete svoj glas na izborima: intervju s Mirnom Pibernik

Mirna Pibernik je 21-godišnja studentica Medija i komunikacija (Media and Communication) u škotskome Glasgowu.

4. studenog 2015 13:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Javnost je zainteresirala svojim videima \'Vodič za prosječnog birača\' koje objavljuje na YouTube kanalu Kiviks, a u kojima studentima i zainteresiranim mladima nudi pristupačne informacije o izborima, saboru, vladi i političkim strankama.

Nije slučajno što je odabrala baš ovaj studij. "U Hrvatskoj", kaže Mirna, "ne postoji studijski program ekvivalentnog sadržaja - što je vjerojatno posljedica, i ujedno uzrok, slabe medijske i političke pismenosti hrvatskih građana." Osim toga, smatra Mirna, "U Ujedinjenom Kraljevstvu je studij puno bliži tržištu rada; obrazovne institucije blisko surađuju s industrijom, osluškuju što im treba i pripremaju studente za te poslove. Poduzetništvo se izuzetno naglašava i potiče tijekom studija. Puno je praktičnog rada i inzistiranja na istraživanju, umjesto reprodukcije činjenica."



Parlamentarni izbori bliže nam se. Ove nedjelje birat ćemo stranku koja će predstavljati i zastupati naše interese u Saboru. Zanimalo nas je koliko su mladi uopće zainteresirani za dnevno-politička zbivanja, a koliko za politiku. "Danas je puno mladih u Hrvatskoj zainteresirano za dnevno-politička zbivanja", kaže Mirna, "ali ne bih to poistovjećivala s interesom za politiku. Politika je stručno područje koje zahtjeva određen stupanj obrazovanja u tom polju. Možda su mladi i zainteresirani za proučavanje politike, ali nedostupnost kvalitetnih informacija (bilo u tehničkom, bilo u sadržajnom smislu) im to otežava."

Fali nam strateškog razmišljanja i djelovanja...

Što nas dovodi do motiva koji stoji iza snimanja njenih videa. Nedostupnost kvalitetnih informacija mladima otežava mogućnost donošenja odluke kome dati svoj glas i kome ukazati povjerenje. Njen YouTube kanal stoga služi kao platforma za poboljšavanje ove situacije, ali i kao prilika da "pruži mladima, a i svima zainteresiranima, izvor informacija koji im je pristupačan i otvoren za pitanja, komentare, raspravu."



A upravo je ove argumentirane rasprave premalo u današnjoj politici ove zemlje. "Fali argumentiranih rasprava i kompromisa (koji obično proizlaze iz argumentiranih rasprava). Fali strateškog razmišljanja i djelovanja", objašnjava Mirna.

Nepotpuna strategija je loša strategija...

Iako isticanje neke određene političke opcije za Mirnu nije prihvatljivo, kako u intervjuima, tako i u njenim videima, osvrnula se ukratko na to kako zamišlja političku opciju koja će biti voljna ulagati u studente, znanosti i obrazovanje općenito. "Potrebno je formiranje strategije i “politička volja” za reformama", objašnjava. "Stanje u znanosti i obrazovanju neodvojivo je od cjelokupnog društva, kokoš/jaje problem. Politička opcija koja ima sveobuhvatnu strategiju razvoja Hrvatske mora imati i strategiju obrazovanja. Dakle, one opcije koje ne spominju obrazovanje dovoljno visoko na svojoj listi prioriteta po mom mišljenju nemaju sveobuhvatnu strategiju - a svaka nepotpuna strategija je loša strategija."



Komentari na njene video snimke su, kaže Mirna, "kao i kod svega vezanog uz politiku, podijeljeni. Puno mi je prijatelja pružilo podršku, javljaju mi se i nepoznati ljudi s riječima potpore. Naravno, ima i negativnih komentara - većinom anonimnih."

Za kraj smo ju zamolili za savjet čitateljima, ali i nama, kako bismo što informiraniji i spremniji izašli na predstojeće izbore.

"Uložite malo vremena u istraživanje za koga ćete glasati", savjetuje Mirna. "Moji videi i linkovi u opisima videa mogu vam poslužiti kao odskočna daska. Pomoći ćete i sebi i svima nama."


L.B./foto: screenshot/YouTube

Još vijesti