Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje: Ispiti se ponekad moraju kupiti novcem

Istraživanjem nevladine organizacije Centra civilnih inicijativa (CCI) o korupciji na fakultetima u Bosni i Hercegovini pokazalo je kako čak 63 posto studenata vjeruje je da je na sveučilištima korupcija veoma raširena. Također, 53,2 posto studenata ne bi niša poduzelo (i ništa ne poduzima) kada sazna za neki konkretan slučaj korupcije, odnosno plaćanja za prolazak na ispitima.

13. prosinca 2011 11:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti smatraju da je korupcija normalna

Istraživanje je provedeno na uzorku od 450 bosanskih studenata na pet fakulteta, što predstavlja 15 posto studentske populacije.

Rezultate istraživanja objavio je Helsinški odbor za ljudska prava u sklopu projekta \'Sveučilište bez korupcije\' i to povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije.

Većina studenata ne želi prijavljivati korupciju jer ne želi skretati pozornost na sebe i boje se da bi ovako mogli ugroziti nastavak svog školovanja.

Nadalje, studenti vjeruju da je sasvim u redu ispit kupiti novcem, odanošću profesoru ili uslugom.

\'Veliki problem bosanskih studenata je što smatraju da je korupcija normalna pojava\', stoji u izviješću Helsinškog odbora.

Kakvo je stanje na hrvatskim fakultetima, zapitat će se mnogi. Sličnih istraživanja o stavovima studenata prema korupciji manjka, a akcija \'Index\' oko koje se svojedobno diglo mnogo prašine pokazala je da ima mnogo sličnih i velikih korupcijskih problema na hrvatskim sveučilištima. No, jesu li oni riješeni samo jednom akcijom i je li se klupko odmotalo do kraja,  pitanja su na koja svaki student za sebe zna odgovor.

N.LJ.J.





Još vijesti